A Budapest Bank (BB) közgyűlése jóváhagyta, hogy megkezdődjék a BB Ingatlan Hasznosító Rt., a Budapest Autófinanszírozási Rt. és a Budapest Áruhitel Rt. beolvadása az anyabankba. Ez a megtakarítások mellett egyszerűsíti az ügymenetet is. Emellett 2,179 milliárd forinttal nő a hitelintézet szavatolótőkéje, ami emeli a tőkemegfelelési mutatót és a nagykockázat-vállalási limitet is.
A közgyűlésen felhatalmazták az igazgatóságot: dolgozza ki, miként számoljanak el a jogutód cégből "kiszállni" kívánó részvényesekkel. Ezt a témáról szóló második közgyűlésen, 2002. április--júniusában döntik el.
A kisrészvényesek nem kaptak választ arra, hogy a -- májusban 91,72 százalékos tulajdonossá lett -- General Electric Capital (GEC) október elejéig milyen árfolyamon veszi meg tőlük az esetleg felajánlandó BB-részvényeket, ami a jövő évi eladási lehetőségnél gyorsabb "szabadulást" jelentene .
Kérdés, hogy az amerikaiak a részvények "forgalmi értékébe" beszámítják-e az EBRD-től megvett papírok árfolyamát, amely piaci pletykák szerint 200 százalék feletti volt. A GEC jogi tanácsadója, a Squire, Sanders & Dempsey cég megígérte: a papírjaikat felajánlókat napokon belül megkeresik ajánlatukkal.
Egy kisrészvényes közölte: a cégbíróságon támadja meg az egyik, a GEC egyetértésével elfogadott alapszabály-módosítást. Eszerint a BB működési formájáról szóló döntésektől távol maradó, 1 százalék alatti szavazati jogú kistulajdonosok voksai is automatikusan "igen"-nek számítanának a jövőben. Ez jócskán megkönnyítené a BB zárttá alakulását, de a döntéshozásokat is.
A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) nemrég sérelmezte, hogy a BB a zárttá alakulási szándékról a 2000. évi osztalékfizetési levél "mellékleteként" tudósította a kistulajdonosokat, a lépésnek egyoldalúan csak az előnyeit ecsetelve. A BB szerint a hibát korrigálták.
Richard Pelly, a bank vezérigazgatója -- akit tegnap elnökké is választottak a leköszönt Daniel O''Connor helyett -- kisrészvényesi kérdésre a féléves számokról annyit mondott: a működési nyereség a vártnak megfelelően nő, a hitelezési céltartalék szintje jó.
A BB szerint nem ellentmondás, hogy a GEC már 2001 első negyedévétől konszolidációs körében feltünteti a BB-adatokat (tehát megkapja őket), míg más részvényesek ezt nem tudhatják meg -- derült ki a közgyűlésen.