Az OTP Bank osztalékelsőbbségi részvényeit szeptember 3-ától lehet törzsrészvénnyé cserélni. A bank -- amely az elsőbbségi papírok nagy részét felvásárlási ajánlat keretében megszerezte -- tegnap bejelentette: a saját tulajdonában levő részvényeket átcserélte. A pénzintézet birtokában így most 1 806 737 törzsrészvény van. (Ebből mintegy 950 ezer darab az egykori osztalékelsőbbségi papír.)
A bank közgyűlése 1,15 millió elsőbbségi papír átalakításáról határozott. A cseredíj az ezer forint névértékű részvények darabjára 5157 forint. Az elsőbbségi papírokkal egyébként utoljára augusztus 31-én lehetett kereskedni a tőzsdén. A záró árfolyam akkor 10 400 forint volt, szemben a törzsrészvények 14 700 forintos kurzusával.
A magas cseredíj miatt érthető, hogy a kisrészvényesek a közgyűlésen nem támogatták a bank javaslatát. A pénzintézet azonban a már a birtokában levő elsőbbségi parírokkal szavazva érvényt tudott szerezni akaratának.
Az osztalékelsőbbségi papírokat legkésőbb március 6-áig lehet (a díj befizetése ellenében) átváltani. A papírok tulajdonosai ezután részvényhez nem, de annak értékéhez az értékesítés időpontjában érvényes tőzsdei árfolyamon hozzájuthatnak öt éven belül.
Az OTP Bank a részvénycsere végrehajtásával egyidejűleg közzétette, hogy folytatja az univerzalitás jegyében megkezdett szervezeti átalakítását. Az üzleti funkciókat leválasztották az értékpapír-főosztályról. Azok a lakossági divízión belül az idén létrehozott befektetési szolgáltatási igazgatóság keretén belül működnek tovább.