Az IMF éves jelentésének újabb kiszivárgott részletei két forgatókönyvet vázolnak a globális konjunktúra idei és jövő évi alakulására vonatkozóan. Az IMF által "központi modellnek" nevezett változat abból indul ki, hogy az idei lassulás után jövőre ismét kismértékű gyorsulásba kezd az amerikai és nyugat-európai gazdaság.
A borúlátóbb forgatókönyv ugyanakkor -- amelynek megvalósulására az amerikai termelékenység vártnál gyengébb javulása, továbbá az informatikai ágazat túlzott beruházásai miatti árfolyamesések és fogyasztói bizalomvesztés esetén lát esélyt az IMF -- a lassulás elhúzódásához és elmélyüléséhez vezethet.
A pesszimisták újabb érveket találhattak az amerikai részvényindexek elmúlt heti -- fél év óta leggyengébb -- szereplésében. A tíz év óta befektetői szempontból a leggyászosabb eredményeket produkáló nyár után ráadásul az a két hónap következik, amelytől rettegnek a befektetők: szeptember a tőzsdetörténészek adatai alapján a leggyengébb időszak -- az utóbbi 20 év átlagában 0,4 százalékos volt az S&P 500-as index csökkenése --, október pedig az emlékezetes tőzsdekrachok hónapja.
Noha a profitfigyelmezetések "szezonja" általában szeptember második felében kezdődik, az idén már augusztus végéig több mint 300 cég jelentette be, hogy eredménye elmarad a várakozásoktól. Az idei szeptember trendjét elemzők szerint az dönti el, hogy a nagy nevek közül hány lesz kénytelen profitfigyelmeztetést kiadni.