Utoljára márciusban látott gyenge teljesítményt nyújtottak az amerikai tőzsdeindexek a héten, amivel az utóbbi 10 év legkiábrándítóbb nyara ért véget. Ráadásul most következik az a két hónap, melytől rettegnek a befektetők: szeptember a tőzsdetörténészek adatai alapján a leggyengébb időszak -- az utóbbi 20 év átlagában 0,4 százalékos volt az S&P 500-as index csökkenése --, október pedig az emlékezetes tőzsdekrachok hónapja.
A szakértők elsősorban a harmadik negyedéves eredményekkel kapcsolatos kiábrándultsággal magyarázzák azt, hogy a szabadságukról visszatérő befektetők inkább eladnak szaptemberben. A jelenlegi besszpiacon ezért sokan tartanak attól, hogy még a várakozásoknál is jóval több cég közöl profitfigyelmeztetést.
A "warning season" általában szeptember második felében kezdődik, de az idén már augusztus végéig több mint 300 cég -- köztük a Sun Microsystems, a Dell Computer, az Advanced Micro Devices és a legutóbb még messze várakozás feletti eredményt közlő Corning -- jelentette be, hogy eredménye elmarad a várakozásoktól. A gazdaság vészes lassulása nyomán mindemellett mindennapossá vált a tömeges elbocsátások bejelentése is. Az idei szeptember trendjét tehát várhatóan az dönti el, hogy a nagy nevek közül hány lesz kénytelen profitfigyelmeztetést kiadni.
Az optimista elemzők szerint éppen az okozhat némi fellendülést, hogy a piac már jelentős mennyiségű warningot beárazott. Szerintük ha nem kell tovább csökkenti a jövő év első negyedére az S&P 500-cégektől várt 9 százalékos növekedési előrejelzést, akkor az az idei eredménycsökkenés után azt jelentheti, hogy túl van a mélyponton a gazdaság.