Az USA feldolgozóipari indexe augusztusban 43,6-ról 47,9-re nőtt rendelési és termelési adatok alapján. Az öt éve legerősebb havi erősödés azt sugallja, hogy az amerikai ipar talán már túljutott a mélyponton -- véli a Reuters. A hét eleji hírre rövid ideig szilárdultak a londoni színesfémjegyzések, ám a tényleges kereslet nyomott maradt. A nyári holtidény után álmos fémtőzsde élénküléséhez további kedvező makrogazdasági jelzésekre lenne szükség, hiszen azóta jobbára ismét negatív az ártrend. Tegnap kora délutánig 24 dollárral esett a réz és 90 dollárral a nikkel háromhavi tonnánkénti ára. Ez utóbbi szerdán több mint kétéves mélyponton landolt az orosz szállítások felerősödésének hírére.
Óvatosságra int a Westpack ausztrál bank elemzőinek előrejelzése. Mint a Bloomberg beszámol, a színesfémárak eszerint csak jövőre kaphatnak kissé erőre. Az e szempontból meghatározó amerikai gazdaságnak ugyanis hosszabb időre lesz szüksége ahhoz, hogy növekedési üteme újra elérje a 2000 előtti lendületet.
A nikkel átlagára a várható túltermelés miatt jövőre is gyengülhet. Az Economist Intelligence Unit (EIU) még 2003-ban is nyomott piaccal számol. A világpiaci nikkelkészletek a szervezet szerint 2003 végéig 172 ezer tonnára (ebből már nyolcheti összfogyasztás fedezhető) duzzadhatnak, mintegy 70 százalékkal az ez év végére várt szint fölé. Az idei első fél évben is mintegy 579 ezer tonna elsődleges nikkelt termeltek a világon, az összkereslet csak 530 ezer tonna volt.
A tőzsdei nikkelárak mintegy felükre csökkentek az elmúlt másfél évben, a háromhavi tonnánkénti jegyzések tegnap már alig haladták meg az 5100 dollárt.
Ám a Handelsblatt által idézett egyes kisebbségi vélemények szerint hamarosan "robbanthatnak" a nikkelárak. A tőzsdei készletek idei csaknem megkétszereződésével szemben ugyanis a felhasználói és kereskedői tartalékok leapadtak. Az egyik fő szállító, Oroszország jövőbeni kiviteli politikája kapcsán is sok a bizonytalanság.