Várhatóan veszteséges lesz a Budapesti Értéktőzsde az idén, a piac forgalma ugyanis az első nyolc hónapban átlagosan 60 százalékkal esett vissza, a forgalmi bevételek ennél valamivel kisebb mértékben maradtak el az egy évvel korábbitól -- mondta el Horváth Zsolt, a tőzsde megbízott ügyvezető igazgatója. A mérleg szerinti veszteség fő oka ugyanakkor a korábbi évek beruházásaiból következő nagy összegű amortizáció. A BÉT bevezetési és forgalombantartási díjakból származó bevételei és az adatértékesítés ugyanakkor a tervek fölött alakult. Jóval több mint 100 millió forint megtakarítást jelent az elfogadott költségtakarékossági program is.
A tőzsde -- talán jobb híján -- még mindig új termékek bevezetésével kívánja élénkíteni forgalmát. A magyar papírok letéti igazolásainak (GDR) bevezetésétől a külföldi megbízók megjelenését várják, ezek ugyanis nem egyenértékűek (nem behelyettesíthetőek) a mögöttük álló részvénnyel. A származékos szekció kínálatát ötéves államkötvény-kontraktusokkal bővítik, melyekre 1-2-3 hónapra lehet majd kötni, fizikai szállítással. A kontraktusok alapját induláskor mindig az aktuális referenciakötvény képezi majd.
A tőzsdetanács hétfői ülésén megvitatta a részvénytársasággá alakuló tőzsde leendő alapító okiratának tervezetét, és a most elhatározott módosításokat a következő ülés napirendjére tűzik. A tervezet szerint az átalakulásra 2002. júniusig sor kerülhet.
A tanács elfogadta a Credit Suisse First Boston (Budapest) Rt. és a Generalbroker Rt. tőzsdetagságának megszűnését, továbbá szeptember 10-ével feltételesen felvette tőzsdetagként a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-t.
Tegnap a tőzsde nyilvánosságra hozta az augusztusi forgalmi adatokat is, s noha kedvezőtlen tendenciák változására semmi nem utal, az legalább már tényként kezelhető, hogy a részvénypiac forgalmának zuhanása megállt. A tőzsdei összforgalmat tekintve ez már nem igaz, mivel az állampapírpiac szinte teljes "halála" miatt a 150 milliárdos duplikált volumen hétmilliárdos csökkenést jelent júliushoz képest. A részvénypiac átlagos napi forgalma a nyár közepi, 3,19 milliárdos mélyponthoz képest 3,26 milliárdra nőtt, ez azonban még mindig nem nagy eredmény a májusi 6,2 vagy a januári 8 milliárdhoz képest.
A brókercégek rangsorában nem történt jelentős változás: lényegében eldőlt, hogy mely néhány cég képes túlélni a mostani katasztrofális időszakot. A piaci koncentráció ezúttal is egyre erőteljesebb lett, eddig még soha nem volt példa arra, hogy az összforgalom 86 százalékát az első tíz helyezett brókercég adja. (Az év elején ez az arány még csak 67 százalék volt.) De az első tízen belül is hatalmasak a távolságok: a piacvezető cég hatszor akkora forgalmat bonyolított, mint a tizedik helyen álló. Az idei nyolc hónapból hatodik alkalommal végzett az élen az Erste, azonban forgalma csökkent, 23,3 milliárdra. A júliusban lényegében holtversenyben második CA IB és Concorde közül utóbbi tudta csak növelni forgalmát, ezzel az Erstét megközelítve lett második, a CA kétmilliárdos forgalmat veszítve csúszott a harmadik helyre. A stabilan negyedik K&H után a forgalmát ezúttal megduplázó Cashline jött fel az ötödik helyre 11,8 milliárddal, majd Eastbrokers, Buda-Cash a sorrend. A Takarékbróker és az ING alig több mint ötmilliárd forintos forgalommal lett 8., illetve 9., az IE New York pedig április után került be újra az első tízbe. Sokatmondó adat ugyanakkor, hogy ehhez annak idején nyolcmilliárdos forgalom kellett, augusztusban viszont elég volt 3,8 milliárd.