Tovább növelte részesedését a Pannonplastban a Karsai Műanyagtechnika Holding Rt. A székesfehérvári székhelyű társaság az október végén bejelentettekhez képest még 5,06 százaléknyi részvényt vásárolt, ezzel tulajdoni hányada 10,08 százalékra növekedett.
A Pannonplast meglepetéssel értesült a lépésről, mivel arra számított, hogy a Karsai nem növeli tovább részesedését -- mondta lapunknak Fehér Erzsébet, a társaság elnök-vezérigazgatója. A két cég vezetői között az elmúlt hónapban egyáltalán nem folytak tárgyalások. Fehér Erzsébet hangsúlyozta: a két holding között nem tudnak elképzelni együttműködést, legfeljebb a leányvállalatok szintjén, ahol egyébként bizonyos területeken létezik is ilyen.
Mint ismert, a tulajdonosként való megjelenést Karsai Béla, a Karsai Holding elnök-vezérigazgatója eddig ki nem aknázott együttműködési lehetőségekkel indokolta. A több területen egymás versenytársának számító cégek között szerinte szorosabb együttműködést lehetne kialakítani a kutatás-fejlesztés, az eszközök kihasználása és a contract manufacturing területén.
Elemzők szerint a Karsai folyamatos tőzsdei vásárlásai adhatnak magyarázatot arra, hogy a Pannonplast árfolyama az utóbbi hetek rendkívül negatív hírei ellenére sem süllyedt jelentős mértékben. Becslések szerint a befektető eddig mintegy 1,2-1,3 milliárd forintot fordíthatott a műanyagipari cég részvényeinek megvételére. Egyelőre kérdéses, hogy a Karsai meddig folytatja részesedésének növelését, a Pannonplast alapszabálya ugyanis 12,5 százalékban határozza meg azt a maximális arányt, mellyel egy befektető szavazhat a közgyűlésen.
A Pannonplast részvénykönyvében a legnagyobb tulajdoni hányaddal -- 12,7 százalékkal -- a Pictet & Cie. svájci letétkezelő szerepel. Öt százaléknál kicsit nagyobb részesedéssel bír még két alapkezelő, a londoni Invesco-csoporthoz tartozó Eastern European Development Fund, valamint az ugyancsak svájci Vontobel.