Az MNB hétfőn hirdetett meg keddre betéti gyorstendert. A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert a 2001. novemberi tartalékolási periódusban (ez pénteken zárul) a bankközi likviditás ingadozása a szokásosnál lényegesen nagyobb. Ez a tender pedig segíti a hitelintézetek likviditásmenedzselését és mérsékli a bankközi kamatok ingadozását.
Tény, hogy hétfőn délutánra hirtelen 60-80 bázisponttal csökkentek a bankközi forintpiacon az overnight kamatok. A sávszélesítés óta azonban nemegyszer előfordult ennél lényegesen nagyobb (egy egész százalékpontot is meghaladó) kamatváltozás is. Az MNB mégsem vetette be a gyorstender több éve meglévő instrumentumát. Gyanítható tehát, hogy a mostani likviditásbőség nem egyszerű túltartalékolás következménye. Az az érvelés sem tűnik helytállónak, hogy a pénzmennyiség kizárólag állampapír-lejáratok miatt nőtt váratlanul jelentősen. A bankokat ugyanis aligha lephette meg, hogy néhány papír a múlt héten kifutott.
Az esetleg igen, hogy az újrabefektetések nem történtek meg. Információink szerint egyébként a banki számlapénz hétfőre mintegy 140 milliárd forinttal emelkedett. A bankközi forintpiac áralakulásából arra lehet következtetni viszont, hogy nem is ez, hanem inkább ennek várt csökkenésének elmaradása okozhatott (megjegyezzük: igencsak indokolt) riadalmat.
A banki treasurykben dolgozó szakemberek meggyőződése, hogy a pénzbőség mögött külföldi megbízások (a sávszélesítés után többször fordult elő, hogy nálunk szokatlanul nagy tételek jelentek meg a piacon, ami mindig alapos kavarodást okozott) is álltak.
A betéti gyorstenderre, amelynek meghirdetett mennyisége 100 milliárd forint volt, 67,9 milliárd forint értékű volt az elfogadott ajánlat. A átlagos kamat 10,22 százalék lett. A legérdekesebb azonban, hogy az MNB által elfogadott ajánlatok száma mindössze kilenc volt. Ennek pedig információink szerint legalább a fele meglehetősen kis összegre szólt. A gyorstender eszerint legfeljebb néhány bank drasztikusan megnövekedett likviditásán segített.
Tegnap nem csak a gyorstender (amelynek futamideje elgondolkodtató módon nyolc nap, tehát a lejárat már átnyúlik a következő hónapra, vagyis a következő tartalékolási periódusra) szívott fel jelentős pénzmennyiséget. A kéthetes jegybanki tenderen 203,5 milliárd forint betételhelyezés történt. A nettó növekedés is meghaladta a 61 milliárdot.