A hitelkártyapiac várhatóan nagy ütemben nő Magyarországon a továbbiakban -- vélte Mark Robinson, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója.
2001. június 30-án a magyarországi összes bankkártyák száma 4,6 millió darab volt, ami 12 százalékos növekedés egy év alatt. Ezen belül a tavaly év közepi 5-ről 8 százalékra -- 368 ezer darabra -- nőtt a hitel- és a terheléses (charge) kártyák aránya, de a betéti kártyák fölénye továbbra is döntő -- derül ki a jegybank I. féléves jelentéséből.
A Citibank mellett a CIB-nek, a Kereskedelmi és Hitelbanknak, a Magyar Külkereskedelmi Banknak és -- friss jövevényként a piacon -- a Raiffeisennek van még lakossági hitelkártyája. Ilyen jellegű vállalati plasztikokról viszont egyelőre még nincs hír, bár egyes szervezetek kezdeményezték ennek kibocsátását.
A 18--21 éves kortól igényelhető hitelkártyák éves díja típustól és kibocsátó pénzintézettől függően jelenleg 4--15 ezer forint, igénylésükhöz havi 50--200 ezer forint minimális havi nettó jövedelmet kell igazolni. A típus különlegessége, hogy nincs betét-, folyószámla- vagy egyéb fedezet.
Az általában egy-egy évre megállapított kölcsönösszeg a jövedelem legfeljebb két-háromszorosa lehet. A hitel maximum 40-42 napon belüli visszafizetés esetén ingyenes, a fölött azonban magas kamatot számítanak fel. Az ügyfélnek a bő egy hónapon belül az igényelt összeg 5-10 százalékát mindenképp vissza kell fizetnie, különben rendkívül magas késedelmi kamatra számíthat.
A kártyás kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 34,5--41,8 százalékra rúghat, attól függően, hogy a ügyfél milyen ütemezéssel törleszti tartozását. A kártyához egyéb szolgáltatások -- társkártyák, utasbiztosítás, (ingyenes) letiltás, mobilbanki SMS-küldés -- kapcsolódhatnak.