A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

HSBC a kínai pénzpiacon

A HSBC a kínai pénzvilág történetében elsőként szerezhet részesedést az ázsiai ország hitelintézeteinek egyikében. A londoni központú pénzintézet a Bank of Shanghai 8 százalékos tulajdoni hányadára tett 63 millió dollár értékű ajánlatot. A lépésre azután kerülhetett sor, hogy Kína decemberi WTO-taggá válásával párhuzamosan megkezdte többek között pénzpiacának liberalizálását.

A központi bank elnöke, Taj Hsziang-lung már szeptemberben ígéretet tett arra, hogy a kormányzat lehetővé teszi a külföldi tulajdonszerzést Kína négy vezető pénzintézetében. A várakozások azt mutatják, hogy a kínai piacok megnyílása a legerősebb szereplők mindegyikét vonzani fogja - nyilatkozta Andrei Ilyin, a Nomura International elemzője.

A HSBC eddig az ország vezető hitelintézetével, az ipari és kereskedelmi bankkal kötött megállapodásán keresztül vetett lábat a kínai piacon. A mostani tervezett tulajdonszerzés a lakossági és vállalati üzletághoz is hozzáférést biztosíthat a bank számára. A partnerként választott, 1995-ben alakult Bank of Shanghainak rendezett a háttere: a bank könyvei csak csekély arányban tartalmaznak rossz hiteleket. A lejárt hitelállomány június végére 8 százalékra csökkent az 1998-ban mért 10 százalékos szintről. Ezzel párhuzamosan a kihelyezett pénzmennyiség jelentős növekedést mutatott.

A Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) már 1999-ben 5 százalékos részesedést szerzett a sanghaji hitelintézetben, amit most 25 millió dollárért 7 százalékosra terveznek növelni.

A HSBC a kínai pénzvilág történetében elsőként szerezhet részesedést az ázsiai ország hitelintézeteinek egyikében. A londoni központú pénzintézet a Bank of Shanghai 8 százalékos tulajdoni hányadára tett 63 millió dollár értékű ajánlatot. A lépésre azután kerülhetett sor, hogy Kína decemberi WTO-taggá válásával párhuzamosan megkezdte többek között pénzpiacának liberalizálását. László Gergely-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek