Az átlagosnál magasabb folyószámlakamat alkalmas az ügyfelek megnyerésére. A bankok többsége premizálja, ha magasabb összeget tart az ügyfél a folyószámlán, azaz összegtől függően határozzák meg a fizetett kamatot. Míg a lépcsős kamatozás esetében a magasabb kamat a teljes folyószámlán lévő öszszegre jár, addig sávos esetében a magasabb kamatot csak a nagyobb összeg feletti részre adják, nem a teljes betétre.

Ma már a bankok többsége jelzi a hirdetésében, hogy sávos kamatozásról van szó, azonban sem a HBW Express Takarékszövetkezet, sem a Raiffeisen Bank nem tesz eleget ennek a kötelezettségének. Ha az ügyfél személyesen rákérdez, csak akkor tudhatja meg, hogy valójában sávos a kamatozás.

A jelenlegi folyamatos kamatcsökkenések idején feltűnően magas lehet a különbség a valódi sávos és a lépcsős kamatozású betéti konstrukciók közül, ami nemcsak az ügyfél érdekét sértheti, hanem a versenytársakét is.

Ha bejelentés érkezik, a felügyelet megvizsgálja, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e a bank hirdetése, és ha igen, akkor azt szankcionálja - mondta lapunknak Gulácsi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Hozzátette: az ügyfelet korrekt módon tájékoztatni kell.

Amennyiben a reklámok, szórólapok tartalmazzák az adott termék konkrét megnevezését, és kondícióik közül a konkrét elemeket (pl. kamat), amelyek így az ügyfelet befolyásolják döntése meghozatalában, akkor szükséges feltüntetni a mutatókat, azaz az EBKM-et (egységesített betéti kamatlábmutatót), és a részletes leírást tartalmaznia kell az üzletszabályzatnak, ami az ügyfélfogadásra alkalmas helyen található. Az üzletszabályzatban pedig le kell írni minden olyan tényt és információt, ami a kamatfizetésre kihatással lehet - tette hozzá Gulácsi.

Amennyiben a pénzintézet hirdetése megtévesztésre alkalmas, akkor versenytörvényi tilalomba ütközhet - mondta lapunknak Németh György, a Gazdasági Versenyhivatal Pénzügyi Szolgáltatások Irodájának vezetője. Ha a fogyasztó bejelentést tesz, akkor felderítik, hogy történt-e törvénysértés, és ha igen, megindítják az eljárást. A bírság a társaság előző évi nettó árbevételének 10 százalékáig terjedhet.

Lovas Judit