Az elmúlt évben a világ teatermelése meghaladta a 3 millió tonnát, ami 3,7 százalékos növekedés a 2000. évi mennyiséghez képest - jelentette a Reuters az FO Licht cég előzetes becslésére hivatkozva. India, a legnagyobb teatermelő ugyan 6 ezer tonnával, legfőbb exportpiaci riválisa, Srí Lanka pedig 7,5 ezer tonnával kevesebbet, 840, illetve 299 ezer tonnát szüretelt, ám ezt a hiányt a másutt mutatkozó többlet (Közel-Kelet és Kelet-Ázsia, Kelet-Afrika) bőven ellensúlyozta.

Mindenekelőtt Kenya 24 százalékos, csakneml 56 ezer tonnás termelésfelfutása (292 ezerre) volt jelentős, és ez a kínálaterősödés várhatóan folytatódik. Egyrészt a kelet-afrikai ország ültetvényein a teacserjék többsége még nem érte el a hozamképessége csúcsát, másrészt az idén a helyi teafeldolgozók kapacitása is mintegy 14 százalékkal nőhet.

Erőteljesen - 8,5 ezer tonnával - gyarapodott Vietnam kínálata is, ahol a kávéárak mélyrepülése nyomán egyre inkább a teatermesztésre való áttérésre ösztönzik a kávétermelőket. A délkelet-ázsiai ország teatermelése (80 ezer tonna) ugyan egyelőre még lényegesen elmarad a vezető országokétól, ám a kávé esetében is elég volt számára pár év ahhoz, hogy az ismeretlenség homályából a világranglista második helyéig nyomuljon.

Globálisan második, a zöld tea viszonylatában a világ első számú termelője, Kína is mintegy 15 ezer tonnával gyarapította tavalyi kínálatát, amely már megközelítette a 700 ezer tonnát. A zöld teák erősödő népszerűsége várhatóan a bővítés folytatására sarkallja az ázsiai birodalmat, amelynek kivitele már az elmúlt öt évben is mintegy 25 százalékkal erősödött.

Ennél is jobban - kereken 20 ezerrel -, 180 ezer tonnára nőtt Törökország termelése, ám teái sem árban, sem pedig minőségben nem tudnak versenyezni a nemzetközi piacokon.

A duzzadó kínálattal várhatóan nem tud lépést tartani a globális fogyasztás növekedése, különös tekintettel más, "divatosabb" italok fokozódó előretörésére. Az ENSZ szakosított mezőgazdasági és élelmezésügyi szervezete, a FAO például az évtized első felében évi 2,7 százalékos, 2010-ig pedig mindössze 0,8 százalékos keresletbővülési ütemet jósol. Így jelentős túlkínálat alakulhat ki a világpiacokon, további nyomva lefelé az árakat, amelyek már tavaly is lejtőre csúsztak.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS