Ismét megingott az euró árfolyama a nemzetközi devizapiacokon. A múlt héten már jól teljesített a közös európai deviza, de erre a hétre, úgy tűnik, elvesztette lendületét. A német munkabérek és az olajár (Irak bejelentette, hogy felfüggeszti olajexportját az izraeli helyzet miatt) jelentős inflációs nyomást gyakorolhat az európai gazdaságokra, ami az Európai Központi Bankot (ECB) előbb-utóbb kamatemelésre kényszerítheti. Igaz, az emelkedő olajár az amerikai gazdaságot is lassítja, a két deviza közül egyelőre mégis inkább a dollárnak kedvez az energiahordozók piaci árának növekedése. Egy euróért 87,50 centet adtak tegnap délután New Yorkban, míg a múlt hét végén még 87,83 centen forgott a közös európai fizetőeszköz.

Japánt is érzékenyen érintheti az olaj drágulása. Az ázsiai szigetország szinte teljes olajszükségletét a közel-keleti térségből importálja. Az iraki bejelentést követően fél jent esett a japán deviza a dollárral szemben. Tegnap délután 131,31 jenes szinten vették a dollárt.

Az angol font megszokott szűk sávjában ingadozik a dollár ellenében. Egy font sterlinget 1,4348 dollárért lehetett megvásárolni tegnap Londonban.