A platina troy unciánkénti árát péntek délelőtt 536 dolláron, az április eleji kilenchavi csúcs, 545 dollár közelében rögzítették Londonban. (Egy troy uncia 31,1 gramm.) Ez mintegy 11 százalékos drágulás az év elejéhez képest - jelentette a Reuters. A mostani ár ugyan még több mint száz dollárral elmarad a 2001. január eleji 13 éves csúcstól, de már meghaladja az Economist Intelligence Unit (EIU) által számított tavalyi 527,3-es átlagot. Az EIU korábban 496,3 dolláros középárat jelzett erre az évre. A kilencvenes évek végének re-kordja közel 400 dollár volt.

Az ezüstszürke nemesfém piacának újbóli fellendülését az autókatalizátor-gyártók és az ékszerkészítők szilárd keresletével magyarázzák, a legutóbbi napok erős drágulásának mégis főleg kínálati oka van. A világkínálat döntő részét - 2000-ben bő 70 százalékát - adó Dél-Afrika vezető platinatermelője, az Anglo-American Platinum (Angloplat) ugyanis sztrájkot jelzett egyetlen nemesfém-finomítójában.

Tartós termeléskiesés aligha várható, ám a kereskedők jól emlékeznek az ezredfordulóra, amikor az orosz palládium- és platinaszállítások bizonytalansága rakétasebességgel repítette felfelé az árakat. Akkor a palládium árai hosszú ideig jóval a platináé felett mozogtak, ami miatt sok autókatalizátor-gyártó a hasonló tulajdonságú platina használatára tért át. A múlt év közepétől ugyan ismét érezhetően drágább lett a platina, ám a készletösszetétel megváltoztatásához és a technológia újbóli átállításához idő kell, arról nem is beszélve, hogy a haszongépjárművek katalizátoraihoz kedvezőbb platinát használni.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS