Az előző évi 1,57 milliárd forint után óvatos becslések szerint az idén 40-45 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeznek ki a hazai lakás-takarékpénztárak. A lejárt futamidejű szerződéseknél az előtakarékoskodók mintegy 70 százaléka igényli a kölcsönt betétje mellé - derül ki piaci összesítésekből. A szféra szereplői közül az OTP Ltp. várhatóan mintegy 40 ezer, a Fundamenta és a Lakáskassza-Wüstenrot egyenként 22-25 ezer darab ügyfélszerződés alapján fizethet ki kölcsönt. A negyedik, később indult pénztár, az Otthon az év végén kezdheti meg hiteleinek nyújtását.

Gergely Károly, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnöke szerint pár hete, az ingatlanfejlesztések beindultával ugrott meg a kölcsönkérelmek száma a piaci szereplőknél.

Hangsúlyozta: egyelőre elenyésző az ügyfélpanaszok száma a kiutalások kapcsán. Utóbbiaknál legtöbben a három hónapos kiutalási idő hosszát sérelmezik.

Az OTP Ltp. 2001-ben már 957 darab, lejárt futamidejű szerződés esetében fizetett ki - bő félmilliárd forintnyi - kölcsönöszszeget - nyilatkozta Vízi Julianna igazgató. Ez év március közepéig további közel 2500 szerződés után fizettek ki kölcsönt, amelyek együttes volumene így immár közel kétmilliárd forintra rúg.

Nagy József, a Lakáskassza-Wüstenrot igazgatósági tagja elmondta: március 20-áig mintegy 5,5 milliárd forint értékű szerződéses összeg kiutalásáról született döntés társaságuknál, s ebből 4,6 milliárd forintot már teljesítettek is. Számításaink szerint így a már ügyfeleknél lévő Lakáskassza-hitelek volumene mintegy 2,2 milliárd forintot tesz ki.

A Fundamenta 2002-ben mintegy 35 ezer lakás-előtakarékossági szerződés esetében számít kiutalásra - tudatta lapunkkal korábban a pénztár. Ezek együttes szerződéses öszszege 23-24 milliárd forint lehet, amelynek közel felét teszi ki a tényleges kölcsönösszeg.

Egy 1997. évi kormányrendelet szerint a lakástakarékok az évi, maximum 6 százalékos hitelkamat mellett még legföljebb évi 1 százalékra rúgó kezelési költséget is felszámíthatnak kölcsöneik után (szerződéskötési díj a kiutalás előtt viszont nincs, hiszen azt már a betétesi periódus előtt felszámították a pénztárak). Ezen felül a kasszák csak a szerződéssel kapcsolatos rendes szolgáltatásokon kívüli igények fejében számíthatnak fel költséget. Információnk szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) a közeljövőben megvizsgálja a piaci szereplők által alkalmazott eljárásokat e téren.

Binder István