Világszerte összesen 842 milliárd dollár értékben bocsátottak ki részvényeket és kötvényeket az első negyedévben - derül ki a Bloomberg összesítéséből. Ez 12 százalékkal marad el az előző negyedben regisztrálttól.

A cégek mindössze 57,3 milliárd dollár értékben adtak el új részvényeket, s ez immár sorozatban az ötödik, csökkenést mutató negyedév volt. Különösen az elsődleges kibocsátások (tőzsdei bevezetések, IPO) száma esett vissza drasztikusan. Az átváltható kötvények kibocsátása viszont kifejezetten megugrott, s könnyen elképzelhető, hogy a tavalyi 150 milliárd dolláros rekord után az idén újabb csúcsot fog dönteni.

Utóbbi azonban csak sovány vigaszt jelenthet a tranzakciókat szervező befektetési bankoknak, ugyanis az átváltható kötvények kibocsátásán szerezhető jutalék legfeljebb a felét éri el az új részvények piacra dobása után bekasszírozható összegnek. A sima kötvénykibocsátások volumene 765 milliárd dollárt tett ki, ebből 420 milliárd származott a befektetési kategóriába sorolt kibocsátóktól.

A kibocsátások szervezése terén - csakúgy, mint a tavalyi utolsó negyedévben - a Salomon Smith Barney vitte el a pálmát összesen 88 milliárd dollár értékű tranzakció tető alá hozásával. A második helyre a JP Morgan Chase, a harmadikra pedig a Merrill Lynch futott be.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ