Az anyabank, a belga KBC projektjéhez kapcsolódva a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) is hozzákezd a csipes bankkártyák kibocsátásához. A csipkártyaszoftver szállítója a KBC teljes hálózatát saját Prisma-alkalmazásával ellátó belga alapítású Proton World cég lesz.

Az első, immár új csippel felszerelt Visa kártyáját várhatóan az idén júniusban dobja piacra a K&H, s 2003 elejétől folyamatosan vezetik be a csipkártyás szolgáltatásokat. Addigra a pénzintézet mintegy hétezer POS-termináljának hetedét már felszerelik csipleolvasóval, s a bank készpénzkiadó automatáinak jó része is tudja majd fogadni a jóval biztonságosabb és többet tudó kártyákat. Várkonyi Edit, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese szerint ugyanakkor még legalább tíz évig olyan, úgynevezett hibrid kártyák lesznek forgalomban, amelyek egyszerre tartalmazzák majd az intelligens csipet és a hagyományos mágnescsíkot is.

A nemzetközi kártyatársaságok 2005-től többszörös tranzakciós díjat kérnek majd a kibocsátóktól azon bankkártyák használata után, amelyek nem tartalmaznak csipet. Az olcsóbb szolgáltatást az ügyfelek felé is érvényesítik majd a bankok - vélekedett a K&H vezérigazgató-helyettese. A tervek szerint a korábbi kártyák előállítási költségeinél 5-20-szor többe kerülő új bankkártyák kapcsán sem emelkedik majd a kártyadíj a K&H-nál.

Az új csipkártya lesz az alapja a SuperShop pontgyűjtő program jövőre tervezett megújításának is. Várkonyi Edit szerint elképzelhető, hogy a több mint félmillió SuperShop-kártyabirtokos közül a legnagyobb forgalmat bonyolítóknak a K&H fedezetvizsgálat nélküli hitelkártya-használati lehetőséget kínál majd. (VG)