Mintegy 20-30 százalékkal növekedhet az idén a BorsodChem üzemi eredménye - közölte tegnap Kovács F. László vezérigazgató a társaság éves közgyűlését követően. A vegyipari cég a tavalyi évet 7,16 milliárd forintos üzemi nyereséggel zárta a nemzetközi számviteli szabvány (IAS) alapján készített kimutatások szerint.

A főbb termékek gyártásán elérhető fedezet javulni látszik, de a rendkívül magas energiaárak korlátozzák a nyereség jelentősebb bővülését. Kovács F. László hangsúlyozta: kénytelenek mintegy 30 százalékkal többet fizetni a villamos energiáért nyugat-európai versenytársaiknál.

A vezérigazgató elmondta: ez évben megkezdik a vinil-klorid-monomer (VCM)-kapacitás bővítését a jelenlegi évi 180 ezerről 320 ezer tonnára. A várhatóan 2004-ben befejeződő beruházás becslések szerint 15 milliárd forintot emészt majd fel. Ugyancsak az idén megindul a jelenleg 60 ezer tonnás MDI-kapacitás bővítésének előkészítése. Beruházásokra az év során összességében 8-9 milliárd forintot szánnak, ezt saját cash-flow-ból finanszírozzák.

A BorsodChem közgyűlése jóváhagyta, hogy a társaság részvényenként 120 forintos osztalékot fizessen a tavalyi év után. A tulajdonosok visszahívták az igazgatóságból a részvények 24,8 százalékával rendelkező orosz Szibur két képviselőjét, Szergej Zenkint és Mihail Szoboljevet, valamint elfogadták Bordás Zoltán lemondását is. Helyükre S. Varga Béla beruházási és beszerzési igazgató, továbbá Márton Ferenc, az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) vezérigazgató-helyettese került. A felügyelőbizottságból szintén visszahívták a Szibur képviselőjét, helyére ugyancsak egy ÁÉB-igazgató került. A Szibur egyébként nem képviseltette magát a közgyűlésen.

A részvényesek visszavonták a két éve megszavazott vezetői részvényopciós rendszert, s egy új ösztönzőcsomag kialakításával bízták meg az igazgatóságot. Ezt egy rendkívüli közgyűlésen hagyják majd jóvá, melyet valószínűleg még az első fél évben összehívnak.

Munkatársunktól