Hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte egy tavaly ősszel a társaságnál lezajlott vizsgálat kapcsán a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete (PSZÁF) a Buda-Cash Brókerházat. Mint Gyarmati János, a társaság vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, a felügyelet főleg azt nehezményezte, hogy a Buda-Cash tavaly ősszel rövid ideig adós maradt a felügyeleti díjjal. A vezérigazgató-helyettes szerint ennek az volt az oka, hogy a brókercég az elsőfokú határozat ellenére a Legfelsőbb Bíróságon elvesztette a TVK elleni pert, aminek következtében 550 millió forintot kellett megfizetnie, emiatt bizonyos egyéb követeléseket hátrébb kellett sorolniuk.

A fentiek miatt az elmúlt évet 500 millió forintot meghaladó elhatárolt veszteséggel záró cég tőkehelyzetének rendezésére 710 millió forintos tőkeemelésről döntött. Gyarmati János szerint a hazai tulajdonosok már eleget tettek a rájuk eső összeg befizetésének, jelenleg a külföldi partnerük mintegy 150 milliós befizetésére várnak. Ha erre időben kerül sor, akkor az éves rendes közgyűlésen, ellenkező esetben rendkívüli közgyűlésen döntenek a tőkeemeléssel 1,61 milliárd forintra emelkedő tőke 1,3 milliárdra leszállításáról, s így az épphogy megfelelő saját/jegyzett tőke arány javításáról.

Gyarmati János szerint jelenleg ügyvédeik dolgoznak a TVK-per utóéletén: a Buda-Cashnél úgy vélik, hogy a Legfelsőbb Bíróságon született határozat legalább öt pontban jogsértő, ezért vélhetően felülvizsgálati kérelemmel élnek majd. A vezérigazgató-helyettes szerint a választások és a nyári bírósági szünet miatt leghamarabb ősszel születhet végleges döntés az ügyben. (NLN)