A világ acél iránti igénye az idén újra szorosan megközelítheti,

jövőre pedig - nagyjából 3 szá-zalékkal erősödve - mintegy

25 millió tonnával túllépheti a 2000. évi rekordszintet - jelentette a Bloomberg az OECD acélszekciójának igazgatója, Franco Mannato előrejelzésére hivatkozva. Ezen belül az ipari országokat, köztük hazánkat is magában foglaló OECD acélszükséglete 2,5 százalékkal nőhet 2003-ban, főleg a japán felhasználók jóvoltából. A globális piac élénkülésében szerepe lehet Kínának is, amely várhatóan legalább hét-nyolc évig nettó importőr marad.

A növekvő kereslet reményében a vezető európai gyártók (Arcelor, Corus, ThyssenKrupp) áremelést jelentettek be, és még a nyáron hasonló lépeseket terveznek. Igaz, ez a drágítás csak viszonylagos, hiszen a világpiaci árszint 20 éves mélypontra sülylyedt az elmúlt évben a visszaesett kereslet és a folytatódó túltermelés nyomán.

A világpiac egyensúlyának jelentős megbomlását jól jelzi, hogy az OECD égisze alatt a múlt héten tartott újabb nemzetközi acélértekezleten a részt vevő országok ismét állást foglaltak a felesleges, gazdaságtalan kapacitások leépítésének szükségessége mellett. Eszerint, az 1998. évi szinthez képest, még az év végéig 95 millió tonnával csökkentik az összkapacitást a korábban tervezett 82,6 millió helyett. Az évtized közepéig még további 22-30 millió tonna kapacitású üzemet iktatnak ki a világtermelésből.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS