Az elmúlt napokban is jelentősen ingadoztak az árfolyamok a hazai állampapírpiacon. A költségvetési hiánnyal és az infláció várható alakulásával kapcsolatos bizonytalanságok továbbra sem mutatnak egyértelmű irányt az alapkezelőknek.

Az éven túli hátralévő futamidejű állampapírok teljesítményét mutató MAX index negyedéves teljesítménye még mindig negatív, és hozama kétéves összehasonlításban is kisebb, mint az éven belüli futamidőket reprezentáló RMAX adata. Az alapkezelőket ezekben a napokban a duration alakításánál rendkívüli óvatosság jellemzi.

A piac döntő részét adó kötvényalapoknál remélhetőleg nem kezdenek el rossz időpontban likvidálni a jegytulajdonosok, de mindenképpen várható egy enyhe tőkekivonás. Ez a pénzpiaci konstrukcióknál akár nagyobb mértékű is lehet. A befektetők egyre nagyobb része ugyanis a bankbetét alternatívájaként használja ezt a formát, és várhatóan a szezonális kiadások egy részét innen fogják finanszírozni.

Sok jóval a részvénypiac sem kecsegtet, hiszen a BUX a parlamenti választások előtti szintre csúszott vissza. Az esés elsősorban az anyacég - a Deutsche Telekom - által "sújtott" Matávnak és a gázár elhalasztott megoldását megérző Molnak köszönhető. A két vezető papírnak tehát egymástól eltérő gondjai vannak, s ez a vállalatcentrikus megközelítés lesz jellemző a nyári időszakban is. Az elemzők ezért a BUX oldalazó mozgását - 8300-8700 pont közötti ingadozását - valószínűsítik.

A nemzetközi piacokon befektető alapokra a gyengélkedő külföldi tőzsdék miatt az erős forint is negatív hatással van, így a 3-4 éve indult külföldi alapok mindegyike névérték alatti árfolyamon van.

Május végére lezárult a befektetési alapok kezelési szabályzatának átalakítása, ezzel főleg a részvénykonstrukcióknál kaptak nagyobb mozgásteret az alapkezelők. A korlátok enyhítése azonban nem fog automatikusan vásárlásokat generálni, a portfóliókban inkább több hónap alatt várható 4-5 nagyobb kapitalizációjú kibocsátó arányának növelése.

Munkatársunktól