Az előzetes várakozásoknak megfelelően csökkentette árbevételére vonatkozó előrejelzését a Nokia, a profitvárakozás azonban változatlan maradt. A finn társaság előre meghirdetett negyedévközi beszámolója során ismertette, hogy a jelenlegi negyedév árbevétele az előző esztendő azonos időszakához képest 2-6 százalékkal csökkenni fog, főként a hálózati eszközök üzletág 20-25 százalékos szűkülésének köszönhetően. Korábban a cég 2-6 százalékos növekedést jelzett előre.

A papír árfolyama azonnal zuhanórepülésbe kezdett a bejelentés nyomán, azonban gyorsan stabilizálódott, egy óra elteltével pedig már pozitív tartományba került. Később az európai kereskedésben elért -9 százalék után közel ekkora erősödésbe fordult. Szakértők szerint mindennek oka részben az, hogy a Nokiával kapcsolatos egyik félelem nem igazolódott be: a társaság ugyanis közölte, hogy piaci részesedése továbbra is nő. (Nagyrészt ennek volt köszönhető, hogy a hálózati eszközök piacán vezető Ericsson viszont egész nap nem tudott pluszba kerülni.) Fontosabb lehetett azonban, hogy a pesszimistábbnál pesszimistább várakozások hatására az elmúlt napokban az árfolyam folyamatosan és nagymértékben csökkent, s mivel a bejelentésnek kedvező üzenete is volt, a túladott piacon minden adott volt értékkeresésre és a short pozíciók zárására.

A közeljövő kilátásai azonban továbbra sem rózsásak. Annak ellenére, hogy a cég fenntartotta várakozását az üzemi fedezet 20 százalék felett maradására, s arra számít, hogy a harmadik negyedben már nő az eladott maroktelefonok átlagára, az elemzők szerint semmi nem utal arra, hogy az iparágban a közeljövőben fellendülés kezdődik. (Elég csak az Ericsson vezérének múlt heti kijelentésére emlékezni.) Az eladott mobilkészülékek száma tavaly csökkent először, és az elemzők többsége szerint a piac szűkülése várható az idén és jövőre is. Így a Nokia-részvény megítélése meglehetősen nehéz: a társaság szinte minden területen jobb versenytársainál - még a hálózati eszközöknél is tartják a 10 százalék feletti üzemi eredményhányadot. (ÁG)

Munkatársunktól