A világ 2002/03. évi kávétermelése közel 11 százalékkal nőhet, elérve a 124 millió (60 kilogrammos) zsákot - írja a Financial Times. A globális fogyasztás eközben várhatóan valamivel 110 millió zsák alatt marad, így már több mint 14 millió zsákos felesleggel lehet számolni a folyó idénybeli közel 3,4 millióval szemben.

A feleslegek várható duzzadását elsősorban a 47,5 millió zsákra növelt brazil szüreti előrejelzéssel indokolják, amely felülmúlhatja a más régiókban, mindenekelőtt Vietnamban (-1,3 millió zsák) jelzett kínálatcsökkenést. Vietnam termelése gyors ütemben nőtt az elmúlt években, és az 1999/2000-es idényben már kiszorította Kolumbiát a világranglista második helyéről. Ám az előző idénybeli 15 millió zsákos termése is jócskán elmaradt Brazíliáé mögött.

A kávékereskedelem egészét tekintve vitathatatlanul - a zömmel arabica típusú kávékat termelő - Brazíliáé a fő szerep. Ezt jól példázta a néhány éve bekövetkezett árrobbanás, amelyet a brazil ültetvényeket sújtó nagy fagykárok gerjesztettek. Egyelőre ilyen veszély nincs, bár a hozamok ciklikussága alapján a 2003/04-es idényben mintegy 10 millió zsákkal gyengébb helyi szüret várható. Így akkor akár globális termelési hiány is keletkezhet, az 1997/98-as idény óta először. Mindez azonban önmagában még nem jelent komoly árnövelő tényezőt.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS