Tegnapra már némileg megnyugodtak a kedélyek az utóbbi időben meglehetősen zaklatott kelet-közép-európai devizapiacokon. Megtorpant a szlovák korona hetek óta tartó mélyrepülése, s a lengyel zloty is felfelé indult el.

Lengyelországban a köztársasági elnök tegnap védelmébe vette a jegybank függetlenségét, ami részben helyreállította a befektetőknek a zloty iránt korábban megingott bizalmát. A kormány azzal vádolta a központi bankot, hogy az indokolatlanul magasan tartotta irányadó kamatát, így hátráltatta a gazdasági növekedést, és közrejátszott a rekordmértékű munkanélküliség kialakulásában (a lengyel irányadó kamat 9,5 százalék, ami egyben a legmagasabb a térségben).

A lengyel pénzügyminiszter kedden még azt szorgalmazta, hogy a monetáris tanácsba ültessenek a kormány által delegált tagokat is, ennek azonban kevés az esélye, hiszen ez ellentétes az EU-s jogharmonizációval, és nehezítené a csatlakozási tárgyalásokat. A lengyel zloty tegnap délután 11 napos esés után végre emelkedett, 4,03-os szinten zárta a napot a dollár ellenében.

Szlovákiában a jegybanknak sikerült - ha csak átmenetileg is - megállítania a korona zuhanását. A központi bank intervenciója nyomán a korona 44,45-os szintre emelkedett az előző napi 44,5-es árfolyamáról az euróval szemben.

A szlovák deviza április közepe óta - amikor 41,375 koronás történelmi csúcspontot ért el az euró ellenében - folyamatosan esik. Értékvesztése mögött fundamentális okok is meghúzódnak, a növekvő költségvetési hiány és az egyre táguló kereskedelmi deficit elbizonytalanította a külföldi befektetőket. Elemzők szerint a jegybanki intervenció csak ideiglenesen állította meg a deviza csúszását, a közeljövőben könnyen elérheti majd a 45 korona/eurós szintet, különösen a szeptemberi választások közeledtével.

Csehországban épp ellentétes irányba próbálja terelni saját devizáját a jegybank. A cseh korona az elmúlt hónapokban jelentős mértékben erősödött. Egy euró 30,43 cseh koronát ért tegnap délután, ami nincs messze a 29,98-os történelmi maximumtól. A forint mindeközben közel két és fél éves csúcson van a dollárral szemben, s az euró ellenében is jól szerepel.

Munkatársunktól