Négymilliárd forinttal megemeli internetszolgáltató leányvállalata, az Axelero Rt. tőkéjét a Matáv - jelentették be tegnap. A tranzakció nyomán a Matáv Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő cég saját tőkéje a tavaly év végi 2,5 milliárdról 6,5 milliárd forintra növekszik.

A kiadott közlemény hangoztatta, hogy a forrásjuttatásra az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődő Axelero további növekedésének biztosításához van szükség. Az Axelero pénzügyi helyzete kevéssé ismert a piacon, mivel a Matáv sem bevételi, sem eredményadatokat nem közöl a leányvállalatról.

A tőkejuttatásra két lépcsőben kerül sor. Az Axelero még júniusban kap 2,75 milliárdot, melyből közel 237 millió a jegyzett tőkét emeli, a fennmaradó rész pedig a tőketartalékot gyarapítja. További 1,25 milliárd forint kiutalására egy éven belül kerül sor, ez teljes egészében a tőketartalékba vándorol.

Az Axelerónak piacvezető pozíciója van az internet három fő szegmensében, az üzleti, a lakossági és a tartalomszolgáltatási piacon egyaránt - állítja a Matáv. A leányvállalat az idei első negyedév végén 142 ezer vonalas előfizetőt tartott nyilván, ami 36 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Az Axelero részesedése a vállalati ügyfelek piacán március végén 43 százalékos volt.

Az internetszolgáltatónak a Matáv-csoporton belüli növekvő fontosságát jelzi az is, hogy az Axelero igazgatósági tagjává nevezték ki Drajkó László vezérigazgatót és az általános vezérigazgató-helyettest, Simó Györgyöt. A testület tagja lett mellettük Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója is.

Az internetcsatlakozások számának erőteljes növekedése kiemelt szerepet játszott abban, hogy a Matáv az első negyedévben 11,4 százalékkal tudta növelni a bérelt vonalakból és adatátvitelből származó bevételét az egy évvel korábbihoz képest. Ezen a címen a csoporthoz közel 8,2 milliárd forint folyt be január és március között.

Munkatársunktól