A Nestlé Hungária Kft. február elsejétől emeli a kakaó- és csokoládétermékei árát - közölte kérdésünkre Dankó Zsolt ellátási és iparági kapcsolattartási igazgató. A drágítás mértéke attól függ, hogy az adott termék mennyi kakaó-alapanyagot tartalmaz. A kakaópor és a csokoládé meghatározó összetevője, a kakaóvaj világpiaci beszerzési ára ugyanis az elmúlt évben jelentősen megnőtt. Ez utóbbié például mintegy kétszerese lett a kakaóbab (szintén felszökött) jegyzési árának a szokásos másfélszeres arány helyett. Emiatt a vezető amerikai csokoládégyártók (Hershey, Mars) már decemberben emelést jelentettek be.
A világtermelés több mint 40 százalékát adó Elefántcsontpart exportját fenyegető összecsapások hírére a múlt év októberében 17 éves csúcs közelébe szökött a kakaóbab világpiaci ára. Később, a harcok csillapodtáról, valamint a szüret és a kiszállítások zavartalanságáról szóló hírekre látványos fordulatot vett a trend, ám november végén már ismét erős növekedésbe váltott, mert kiújultak a villongások.
A tőzsdei árak így jelenleg is több mint 30 százalékkal magasodnak a tavaly januári szint fölé, ám az elefántcsontparti fegyvernyugvás állandósulása esetén akár hosszabb lejtőre is csúszhatnak. Pénteken már tonnánként mintegy 30 dollárral estek arra a hírre, hogy Párizs közelében megállapodással zárultak a lázadókkal folytatott tárgyalások.
A nyugat-afrikai országban az államfő elmozdításáért szeptemberben fegyveres harcot kezdett erők most már beérik a miniszterelnök leváltásával, és cserébe leteszik a fegyvert. A spekulációs lázt hűtheti az a jelentés is, miszerint az USA-beli feldolgozók közel 8 százalékkal kevesebb kakaóbabot őröltek 2002 utolsó negyedében, mint egy évvel korábban.
A jegyzési árfolyam esését mindazonáltal fékezheti, hogy az eddigi előrejelzések szerint
- az elmúlt két idényhez hasonlóan - a folyó kereskedési évben is 100-160 ezer tonnás globális termelési hiány várható. Ráadásul a befejezéshez közelgő elefántcsontparti főszüret nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is gyengülhetett, mert a gazdák nem sok időt fordítottak a leszedett kakaóbab fermentálására és szárítására. (GI)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.