Drágulnak a kakaótermékek
A Nestlé Hungária Kft. február elsejétől emeli a kakaó- és csokoládétermékei árát - közölte kérdésünkre Dankó Zsolt ellátási és iparági kapcsolattartási igazgató. A drágítás mértéke attól függ, hogy az adott termék mennyi kakaó-alapanyagot tartalmaz. A kakaópor és a csokoládé meghatározó összetevője, a kakaóvaj világpiaci beszerzési ára ugyanis az elmúlt évben jelentősen megnőtt. Ez utóbbié például mintegy kétszerese lett a kakaóbab (szintén felszökött) jegyzési árának a szokásos másfélszeres arány helyett. Emiatt a vezető amerikai csokoládégyártók (Hershey, Mars) már decemberben emelést jelentettek be.
A világtermelés több mint 40 százalékát adó Elefántcsontpart exportját fenyegető összecsapások hírére a múlt év októberében 17 éves csúcs közelébe szökött a kakaóbab világpiaci ára. Később, a harcok csillapodtáról, valamint a szüret és a kiszállítások zavartalanságáról szóló hírekre látványos fordulatot vett a trend, ám november végén már ismét erős növekedésbe váltott, mert kiújultak a villongások.
A tőzsdei árak így jelenleg is több mint 30 százalékkal magasodnak a tavaly januári szint fölé, ám az elefántcsontparti fegyvernyugvás állandósulása esetén akár hosszabb lejtőre is csúszhatnak. Pénteken már tonnánként mintegy 30 dollárral estek arra a hírre, hogy Párizs közelében megállapodással zárultak a lázadókkal folytatott tárgyalások.
A nyugat-afrikai országban az államfő elmozdításáért szeptemberben fegyveres harcot kezdett erők most már beérik a miniszterelnök leváltásával, és cserébe leteszik a fegyvert. A spekulációs lázt hűtheti az a jelentés is, miszerint az USA-beli feldolgozók közel 8 százalékkal kevesebb kakaóbabot őröltek 2002 utolsó negyedében, mint egy évvel korábban.
A jegyzési árfolyam esését mindazonáltal fékezheti, hogy az eddigi előrejelzések szerint
- az elmúlt két idényhez hasonlóan - a folyó kereskedési évben is 100-160 ezer tonnás globális termelési hiány várható. Ráadásul a befejezéshez közelgő elefántcsontparti főszüret nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is gyengülhetett, mert a gazdák nem sok időt fordítottak a leszedett kakaóbab fermentálására és szárítására. (GI)


