Továbbra is az iraki háború körüli bizonytalanság mozgatja a dollár árfolyamát. Hans Blix tegnapi nyilatkozata ismét a támadás megindítására számítók véleményét erősítette, az ENSZ fegyverzet-ellenőrzési főbiztosa ugyanis az arab állam együttműködési hajlandóságának csökkenéséről beszélt. Tony Blair brit miniszterelnök ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy hamarosan kialakulhat a tagállamok konszenzusa a háború megindítását illetően. A hírek hatására mind az euró, mind pedig a jen erősödni tudott az amerikai devizával szemben.

Utóbbi esetében az elemzők a 115 jenes dollárár elérése esetén várnak újabb beavatkozást a Bank of Japan részéről. Bár tegnap az ázsiai ország pénzügyminisztere elutasította egy újabb intervenció lehetőségét, a további tartós erősödés esetén a befektetők szerint arra mindenképpen sor kerül majd. A kurzus tegnap délig dolláronként 117,35-ról 117,24 jenre változott.

Erősödött az euró is az amerikai devizával szemben, jóllehet az ilyen irányú változást elsősorban nem az eurózóna kedvező gazdasági kilátásai indokolják. A legfrissebb statisztikák szerint Németország teljesítménye stagnált 2002 utolsó negyedében, és az idei kilátások sem túl rózsásak. Az euró egysége a keddi 1,0759 után tegnap 1,0773 dollárt ért.