Corning: az új feltámadó

A jelenlegi bizonytalan tőzsdei klímában nemcsak hogy jól meg kell nézni, éppen melyik részvényre adjuk le voksunkat, hanem a szektorok közötti különbség figyelembevétele sem árt. Részvényajánlónkban mi is próbálunk már hetek óta olyan papírokat javasolni, melyeket nem fenyeget az a veszély, hogy olyan szektorba tartoznak, melyre a háborús "para" önmagában kedvezőtlenül hat. A távközlési cégek az utóbbi időszakban relatíve jól állták a sarat, itt ugyanis az esetleges háború nem okoz számottevő kárt, sőt a megnövekedett hívásszám jó hír. A távközlési felszerelések gyártói az év elejének nagy nyertesei voltak, s azóta is jól muzsikálnak. És most van egy olyan papír, melyet a piac eddig temetett, s most kiderült: túlzott volt a siránkozás.

A Corning (ticker: GLW) az optikai üvegszálas kábeleknek a világon a legjelentősebb gyártója. A papír 2001-ben 50 dollárról 10-ig esett, tavaly pedig 1,20-ról fordult októberben. A piac itt már csődveszélyről beszélt, mivel kezdte elhinni, hogy a távközlési cégek részéről visszaeső megrendelések miatt soha nem jut vissza a társaság a pozitív tartományba. Azóta négy hónap telt el, s a Corning bejelentette, hogy első negyedéves vesztesége a vártnál kisebb, részvényenként 1-4 centes lesz, a harmadik negyedben pedig visszatér a nyereség. (Utoljára 2001 második negyedévében volt profit.) A cég természetesen túl van a leépítéseken, gyárbezárásokon, végigzongorázták a költségcsökkentés összes lehetőségét. Ez azonban, mint tudjuk, még kevés lett volna. Viszont az alaptevékenységnél az árbevétel-csökkenés is egyértelműen megállt, sőt az idén kissé nőhet. A technológiai üzletágban (főként az LCD-üvegeknél) pedig folytatódik a növekedés.

A papír természetesen már túl van az első, főként shortzárásokon nyugvó emelkedésen, de 5 dollár környékén középtávú befektetésként is érdemes lehet elgondolkodni rajta.ImClone: jól alvás ellen

Az ImClone Systems neve igen sűrűn szerepelt a híradásokban tavaly, mivel az év egyik legszaftosabb bennfentes botránya kapcsolódik hozzá. A történet egy igen ígéretes rák elleni gyógyszer kifejlesztéséről szól. A várakozás egyre nagyobb, a részvényár egyre nő, a Bristol-Myers 2001-ben kétmilliárd dollárt pumpál a cégbe, a Figyelő részben az ImClone sikere kapcsán közöl címlapsztorit a rákkutatás eredményeiről. Aztán jön a feketeleves: az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság visszautasítja az Erbitux engedélyezését, mivel még nem látja elégségesnek a hatásosságról szóló bizonyítékokat.

A hatalmas botránnyá vált mellékszál itt kezdődik: a rossz hírt a cégvezetés előbb szétkürtölte a családi jó barátoknak, akik értelemszerűen gyorsan túl is adtak a papíron, még mielőtt az leszakadt 70-ről 30 dollárig. Az ügybe belekeveredik Martha Stewart ismert amerikai üzletasszony és műsorvezető, akire még nem sikerült rábizonyítani a bennfentes kereskedést. A cég volt vezérigazgatója viszont már rács mögött van, az ilyennel Amerikában nem sokat cicóznak. De ami a lényeg: közben haladnak a kutatások, és most jó esély van arra, hogy az Erbitux megkapja a szükséges engedélyeket mind Európában, mint Amerikában. Úgy tűnik, az árfolyam a jelenlegi 10 dollár körüli szintről felfelé nagyobbat ugorhat a jó hírre, mint amit egy újabb halasztás okozhat lefelé. Emellett figyelemre méltó, hogy a cég továbbra is felvásárlási célpontnak számít, az ezzel kapcsolatos pletykák az elmúlt négy hónapban háromszor dobták meg jelentősen a papír árfolyamát. Az ImClone különösen spekulatív befektetés.

A cég eredménye teljesen mellékes, a sztori az Erbitux-híreken és a felvásárlási várakozáson van. Kis tételben azonban kockázatvállalóknak érdemes lehet vele próbálkozni olyan napon, amikor váratlanul felpörög a piaca, és megjelennek a vevők.Richter: lassan, de biztosan

Végre itthon is akadt olyan papír, amelyet bátran merünk vételre ajánlani. A gyorsjelentésszezon eddig túlságosan nem kényeztetett el bennünket, de szerencsére van még nekünk egy Richterünk.

A gyógyszeripari társaság tavalyi adózott eredménye 13,5 százalékkal, 28,1 milliárd forintra nőtt. Kedvezően értékelhető a nyugati hatóanyagexport dinamikus bővülése, ami az idén és jövőre is megmarad. A kivitel mintegy 43 százalékát jelentő EU, Amerika és egyéb piacok forgalma 31,8 százalékkal bővült 2002-ben, az ennek közel felét nyújtó tengerentúli export pedig csaknem megduplázódott. Ez elsősorban a Barr Laboratories és a Johnson & Johnson céggel meglévő együttműködésnek köszönhető.

A vártnál nagyobb mértékben, 22 százalékkal nőtt a kelet-közép-európai kivitel. Kedvezően alakult a belföldi értékesítés is, és ennek dinamikája várhatóan az idén sem törik meg. Ráadásul a Richter ügyesen hárítja el a forintárfolyam erősödésének kedvezőtlen hatásait határidős fedezeti ügyletei révén. A számvitelben történő változtatások - amelyek lehetővé teszik, hogy a termékekre az összes költséget rá tudják terhelni - az idén 4,5 milliárddal javítják az üzemi eredményt, s az elemzők szerint könnyen 30 milliárd forint fölé szaladhat az adózott eredmény.

Noha ez alapján csak inflációnak megfelelő növekedést látunk, érdemes belekalkulálni, hogy a társaság rendre felülteljesíti a várakozásokat. A Richter nem forog túl nagy diszkonttal az uniós versenytársakhoz képest, azonban szakértők szerint ez a kevés is sok.

A kitűnő gyorsjelentés nyomán az elmúlt napokban több elemzői felminősítés látott napvilágot, a célárfolyam általában 17 200- 17 500 forint között mozog. Hirtelen nagy nyereségre itt ne számítsunk, de ha csak itthon próbálkozunk, a mai alacsony kamatok mellett, viszonylag kis kockázattal a Richter-részvény kedvező megtérülést hozhat.