A Tisza vízgyűjtő területén rendkívüli a helyzet: a hómenynyiség kétszerese az átlagosnak, s a szakértők az olvadás megindulásakor komoly bel-, árvizekre számítanak. A nagy hazai folyók völgyeiben több mint 5000 milliárd forintnyi a veszélyeztetett eszközállomány, s ezek egy részének kockázataira máig nincs védelem. S mint a társaságok rámutattak: az elmúlt évhez képest nem nőtt a biztosítási kedv.

A piacvezető Allianz Hungária Biztosító Rt.-nél nem élénkült meg a biztosítási hajlandóság ebben a térségben, ami az eddigi tapasztalatok szerint várható is volt - mondta kérdésünkre Sipos József sajtószóvivő. Hozzátette: az árvizek után általában minimális mértékben nőni szokott a szerződések száma, ám a kezdeti lelkesedés rövid időn belül le is lohad. Azzal kapcsolatban nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy egy esetleges nagyobb árvíz mennyiben növelheti meg a kárráfordításukat, ám amint akut veszélye van az árvíznek, úgy az azonnali kifizetések garanciájául szolgáló összeget elkülönítik. (Ez a tavalyi dunai árvíz esetén 540 millió forint volt.) A felkészülés egy-két napot vesz igénybe. Az Allianz Hungária Biztosító - a többi európai biztosítóhoz hasonlóan - sem köt az ártérre biztosítást, az ártéren kívül nincs kizárás. Az ÁB-Aegon Biztosító Rt.-nél sem lehetett érzékelni, hogy nőtt volna a biztosítások száma, ám az elmúlt években a lefutott árvizek után sem lehetett tapasztalni, hogy többen kötöttek volna biztosítást - tették hozzá. A vagyonbiztosítások, azon belül a lakásbiztosítások terén piacvezető társaságnál nem kívánták felbecsülni az esetleges kárráfordítások összegét. (A 2001. évi jelentősebb árvíznél 1,3 milliárd forint volt a kárkifizetésük.)

A magyar biztosítási piac felvevőképessége változatlanul korlátozott a háztartások anyagi helyzete miatt - mutat rá az Aon Magyarország Kft. Egyelőre maga az állam - az ország legnagyobb ingatlanállományának tulajdonosa - sem rendelkezik megfelelő kockázatkezelési stratégiával - figyelmeztet a cég, amely az állam hatékonyabb biztosítási szerepvállalását sürgeti. Nemcsak a katasztrófák elhárítása nemzetgazdasági érdek, hanem a védekezés is. S előre fel kell készülni ennek a pénzügyi rendezésére - mutatott rá Rendesi János, a nemzetközi biztosítási alkuszcég kockázatkezelési tanácsadója. Jövő héten a Pénzügyminisztérium számára is elküldik javaslataikat. Az elmúlt két évben az Aon tanácsadóként több tárcaközi megbeszélésen, ülésen vett részt, és a katasztrófák kockázatkezelésével kapcsolatosan a Pénzügyminisztérium számára tanulmányt adott át. A társaság szeretné folytatni munkáját, hiszen a megoldás nemzetgazdasági érdek, és a szakértők újabb árvizeket prognosztizálnak. Ennek érdekében ismételten felkeresik a pénzügyi, a belügyi és a gazdasági tárcát - tette hozzá Rendesi János. (FB)