Feltűnően nagy a kereslet az utóbbi időben a hazai elsődleges állampapírpiacon. A múlt heti hároméves kötvényaukción a meghirdetett 60 milliárd forintos mennyiségre 204 milliárdnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazók részéről, tegnap pedig 123 milliárd forintnyi igénylést nyújtottak be a 30 milliárdnyi három hónapos diszkontkincstárjegyekre.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a piacon lévő óriási többletlikviditás egy része lassanként átszivárog az állampapírpiacra. A jegybank hétfőn ismét azt az üzenetet küldte a piac felé, hogy számára megfelelőek a monetáris kondíciók, ami mögött feltehetően a külföldi spekulánsok kitessékelésének szándéka húzódik meg.

Nagy izgalomra nincs semmi ok, a piaci szereplők egyelőre legalábbis nem kapkodnak. A rövid oldali állampapírhozamok a jelenlegi 3,5 és az előbb-utóbb ismét irányadóvá váló 6,5 százalékos kamat súlyozása eredményeképp alakulnak ki. A mostani hozamesés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piac hosszabb időre számol az MNB által bevezetett adminisztratív korlátozó intézkedések érvényben maradásával.

Az MNB statisztikai hitelmérlegéből egyébként az is látszott hétfőn, hogy a beáramlott spekulatív tőke nagyjából 30 százalékát az ÁKK sterilizálta, hiszen a kincstári egységes számla (kesz) állománya számottevően megugrott december végéről január végére.