A Wall Street három legnagyobb befektetési bankja, a Lehman Brothers, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs alaposan meglepte a piaci szereplőket harmadik negyedéves gyorsjelentésükkel. A kötvénypiac fellendülése, az értéktőzsdék magára találása jól jött a társaságoknak - adta hírül a Reuters.

A három befektetési bank közül a Lehman Brothers és a Morgan Stanley negyedéves nyereségük megduplázódásáról számolt be, míg a Goldman Sachs profitja ennél szerényebben emelkedett, miután a kötvénykereskedelemből származó bevétele erőteljesen visszaesett.

A Lehman Brothers 480 millió dolláros adózott eredményről - ez 1,81 dolláros részvényenkénti profitot takar - számolt be, szemben az előző év hasonló időszakában produkált 194 milliós adattal. Az elemzők prognózisaiban részvényenkénti 1,35 dolláros nyereség szerepelt.

A Morgan Stanley nyeresége ugyancsak több mint duplájára nőtt, amihez egy 320 millió dolláros egyszeri tétel is hozzájárult. A társaság profitja 1,27 milliárd dollárt tett ki a negyedévben - ez részvényenkénti 1,15 dollárnak felel meg -, míg az elemzők 69 centes nyereséget prognosztizáltak.

A Goldman Sachs profitja 677 millió dollárra - részvényenként 1,32 dollárra - nőtt az egy évvel korábbi 522 millióról. A szerény, mindössze 32 százalékos javulás hátterében az húzódott meg, hogy a kötvény-, illetve a devizakereskedelemből származó bevétel 48 százalékkal zuhant a második negyedévhez képest. (VG)