Európa főbb tőzsdéi eséssel kezdték a hetet, aminek eredményeként immáron hetedik napjukat zárják egyhuzamban negatív előjellel a börzemutatók. A budapesti tőzsdének sikerült a nemzetközi trenddel szemben teljesítenie, mint ahogy a Wall Streeten is kedvező események érezhetőek már.

Az év eleje óta a leghosszabb esési periódust könyvelhetik el a főbb európai értéktőzsdék, az indexek ugyanis hetedik napja morzsolódnak le. A londoni FTSE 100 index 0,4, a párizsi CAC 40 0,9, a frankfurti DAX 0,8 százalékkal apadt. Ez zömmel a gyengülő dollár számlájára írható, hiszen ez kedvezőtlenül érinti az európai cégek tengerentúli eladásait. A SAP kurzusa 2,7 százalékkal mérséklődött, miután a cég bejelentette: bár a verseny kikényszerítené, nem csökkenti az árait. A SAP árbevételének egyébként több mint egynegyedét adja az amerikai export. A tengerentúli eladásokban ugyancsak erősen érdekelt L' Oréal 1,2 százalékot veszített értékéből, míg az Axa 1,6 százalékot esett.

A BUX-nak sikerült erősödnie, a 9074,38 pontos záróértéke 0,2 százalékos növekedést takar. Igaz, mindez viszonylag alacsony, alig 2,81 milliárd forintos forgalom mellett zajlott. A blue chipek közül a Matáv 0,24 százalékkal, 834, a Mol 0,40 százalékkal, 6150, a Richter 2,4 százalékkal, 21 300 forintra drágult, míg az OTP 0,46 százalékkal lejjebb, 2600 forinton fejezte be a kereskedést. Az Egis 1,35 százalékkal, 8050 forintra gyengült.

A tengerentúlon az amerikai részvények három nap esés után tegnap már erősödni tudtak, amihez a lakossági fogyasztás biztató alakulása járult hozzá. Lapzártánkkor a Dow Jones 0,4, a Nasdaq 0,5 százalékos pluszt mutatott. A világ legnagyobb csipgyártója, az Intel 2,4 százalékkal drágult, miután a félvezetőgyártók szövetsége közölte: augusztusban 12,5 százalékkal nőttek a félvezető-eladások az előző év hasonló időszakához képest, míg júliushoz képest 4 százalékos az emelkedés mértéke. Ez a hír a szektor többi tagjára is kihatott: az Advance Micro Devices ára közel 2 százalékot emelkedett, míg a Novellus Systems 3 százalékot.