A Fitch Rating hitelminősítő pénteki közleményében megerősítette Magyarország korábbi besorolását. Ennek értelmében a hosszú lejáratú deviza- és forintadósság minősítése A mínusz, illetve A plusz maradt, míg a rövid lejáratú adósságoké F2. A hosszú lejáratú adósságok kilátásai változatlanul negatívak a költségvetés és a fizetési mérleg nagy deficitje és a gazdaságpolitika következetlenségei miatt.

Magyarország korábbi minősítésének fenntartását a Fitch szerint befolyásolja a magas beruházási ráta, a robusztus pénzügyi szektor és nem utolsósorban Magyarország küszöbönálló uniós csatlakozása.

A hosszú lejáratú devizaadósság A mínusz minősítése vonatkozik az 1 milliárd euró összegű, rövidesen megjelenő devizakötvényre is.

A Fitch 2003 júliusában rontotta negatívra Magyarország hosszú lejáratú kilátásait a gazdaságpolitikai következetlenségre és a gazdasági egyensúlyzavarokra hivatkozva.

A devizafinanszírozási szükségletet hosszú ideig fedezték a külföldiek forintkötvény-vásárlásai, miközben a működőtőke-beáramlás lelassult. (A külföldiek kezén van a forgalomban lévő kötvényállomány több mint 40 százaléka.) A nem rezidens portfólióbefektetőktől való nagyfokú függés a Fitch szerint sebezhetővé teszi Magyarországot.

Miközben Magyarország növekvő hitelfelvétele a nemzetközi tőkepiacokon enyhíti a belföldi piacra nehezedő nyomást, a magas kamatok csak akkor csökkenhetnek, s abban az esetben kerülheti el hazánk a forint árfolyamának szélsőséges ingadozásait, ha szigorúbb költségvetési politikával kiegyensúlyozza gazdaságát - hangzik a Fitch ítélete.