A mérlegfőösszeg alapján az Egyesült Államok második legnagyobb bankjának számító JP Morgan Chase bejelentette, hogy megvásárolja a lakossági szegmenst és a hitelkártyapiacot tekintve a harmadik Bank One-t - adta hírül a Financial Times. A rekordnagyságú, mai árfolyamon 55-58 milliárdos vételárat részvényekkel egyenlítik ki: minden egyes Bank One-részvény 1,32 JP Morgan-papírt ér, így a részvényenként fizetett 51,77 dollár 14 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi árfolyam. A létrejövő bankóriás mérlegfőösszege megközelíti a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatójaként ismert Citigroupét.

A két fuzionáló bank, profilját tekintve, jól kiegészíti egymást: a vállalati piacon világelső JP Morgan és a lakossági területen, valamint a hitelkártyaszegmensben erős, 1800 bankfiókkal rendelkező Bank One összeolvadásával létrejövő pénzintézetben egyensúlyban lesz a vállalati és a lakossági üzletág - nyilatkozta William Harrison, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója. Ennek jelentőségét a gazdasági buborék kilencvenes évek végi kipukkadása adja: annak nyomán ugyanis a vállalati piac kockázata erőteljesen megnőtt. Előreláthatólag ezzel még nem ért véget a JP Morgan terjeszkedése: a cég vezére mind a vállalati, mind a lakossági piacon újabb felvásárlásokat helyezett kilátásba.

Az egyesített bank mérlegfőösszege 1,08 ezer milliárd dollár lesz, a befektetési banki és kereskedelmi banki részlege, valamint 2300 egyesült államokbeli fiókja a Citigroup birodalmával vetekszik. Piacvezetők lesznek a a hitelkártyapiacon, a kisvállalati hitelezésben, a vagyonkezelésben és a befektetési banki szolgáltatásoknál is. A fúzió következtében közel 10 ezer dolgozótól válnak meg, s az ügylettől három esztendő alatt összesen mintegy 2,2 milliárd dolláros megtakarítást remélnek.

A lépés előzménye, hogy októberben a harmadik legnagyobb amerikai hitelintézet, a Bank of America bejelentette, megvásárolja a hetedik helyezett FleetBoston Financialt (VG, 2003. okt. 28.). Az a tranzakció a maga 47 milliárd dollárjával, immár csak az utóbbi öt év második legnagyobbja a mostani ügylet mögött. Abban a tranzakcióban azonban 42 százalékos prémiumot kaptak a részvényesek, így sokak szerint a mostani tranzakció sokkal stabilabb üzleti számításokon áll.

Szakértők szerint a mostani bejelentéssel újabb világméretű felvásárlási hullám indulhat el a pénzügyi szektorban. A fúziókat ösztönzi, hogy a tengerentúlon az emelkedő kamatok és a szerényebb megtakarítási kedv miatt a verseny tovább éleződik.

A várhatóan terjeszkedők között említik az Egyesült Államokban az ötödik helyen álló Wachovia mellett a Citigroupot és olyan, a tengerentúlra kacsingató, nagy európai intézményeket is, mint a Royal Bank of Scotland és a kontinensen legnagyobb svájci HSBC.