Az orosz biztosítási felügyelet visszavonta 151 kis biztosító működési engedélyét - tette közzé a Neue Zürcher Zeitung. Oroszországban a biztosítással foglalkozó társaságok közel egyharmadának kellene felhagynia tevékenységével alultőkésítettség és a felügyelet előírásainak megsértése miatt.

Egy felmérés szerint az orosz biztosítási piacon 1397 cég tevékenykedett 2003 végén, ezek közül nagyon sok nem tud eleget tenni a saját tőkére vonatkozó alapkövetelménynek, ami a vagyonbiztosítóknál 280 ezer, míg az élet- és viszontbiztosítóknál 1,1 millió eurót tesz ki. A svájci lap szerint még háromszáz biztosítót fenyegethet egy esetleges következő engedélyvisszavonás.

Az oroszországi biztosítópiacon nagy szükség van a konszolidációs folyamatra, eddig ugyanis ezek a társaságok az adóelkerülés, az adócsalás és a pénzmosás melegágyai voltak. Így a jövőben az előírások szigorítása a visszaélések számának csökkenéséhez vezethet, míg az engedélyek megvonása a kérdéses vállalatokat létalapjuktól fosztja meg.

A nagyobb biztosítók azonban profitálni fognak a piaci szereplők számának csökkenéséből. A 151 kis biztosító eltűnése nekik csak jót jelent: erőteljesen javulhat a szakmáról az emberekben kialakult kép. (VG)