Új igazgatósági tag(ok) választása és a vezetői részvényopciós programra vonatkozó áprilisi határozat módosítása szerepel napirendként a Pannonplast Rt. szeptember 10-re összehívott rendkívüli közgyűlésén, amelyet két részvényes, a 6,195 százalékot birtokló Lazarus Vagyonkezelő Rt. és a 3,815 százalékot tulajdonló Berenberg Global befektetési alap kezdeményezésére hívott össze az igazgatóság. A hír időzítését egyesek akár a műanyagipari vállalat jövő hétfőn nyilvánosságra kerülő első féléves gyorsjelentésével is összefüggésbe hozhatják, ám mint Bokorovics Balázs, a Lazarus Rt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a közgyűlés összehívásának időpontja nem volt tudatos, az áprilisban elfogadott opciós program módosításának kidolgozásához időre volt szükségük.

A Berenberg és a Lazarus a motivációs rendszer pontosabb kidolgozását és a szélesebb körű tulajdonosi képviselet megteremtését tartja szem előtt - indokolja lépésüket a két társaság. Bokorovics Balázs egyelőre nem kívánt részletekkel szolgálni az igazgatóság összetételének változtatását illetően. Mindössze annyit mondott: a társaság jelenlegi igazgatósága 25-28 százalékos tulajdonosi támogatást élvez, a kiegyensúlyozott működés érdekében szélesebb, akár a tulajdonosok 50 százalékának támogatottságát élvező testületet látna szívesen. A grémium létszáma hét főben van limitálva, s jelenleg hat hely betöltött. Bokorovics a Pannonplast áprilisi közgyűlésén már szerepelt a jelöltek között, ám a részvényesek támogatását akkor nem élvezte.

Az igazgatóságban egy szélesebb tulajdonosi részvételt jó dolognak tart Zoltán Csaba, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója, s mint lapunknak elmondta: írásos javaslat egyelőre nem érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban. A Pannonplast igazgatósága a rövid távú reorganizációs program és a középtávú stratégia megvalósításán dolgozik - tette hozzá Zoltán Csaba.

A Pannonplast stratégiáját jól kidolgozottnak tartja a Lazarus, s mint a vezérigazgató fogalmaz: a reorganizáció több kihívással is jár. Ide sorolható többek között, hogy a márciusban meghirdetett stratégia milyen mértékben volt pontos és előkészített, illetve a piac hogyan fogadja el a reorganizáció elhúzódó eredményességét, hiszen a folyamat eredményének kezdeményei először a harmadik-negyedik negyedévben éreztethetik hatásukat.

Ami a részvényopciós program módosítását illeti, Bokorovics szerint finomhangolásra van szükség. A hároméves konstrukció alapfeltétele bizonyos EBITDA- (értékcsökkenés nélküli üzemi eredmény) szintek elérése, mivel azonban esetleges cégeladások ezt az értéket kedvezőtlenül érinthetik, így némi korrekcióra szükség van. A módosítás részleteit még a közgyűlés előtt nyilvánosságra hozzák, hogy a részvényesek - amennyiben úgy gondolják - további javaslatokkal egészíthessék azt ki - tette hozzá.