Hat hónap telt el a kelet-közép-európai régió uniós csatlakozása óta, s ha a részvénypiacok teljesítményére vetünk egy pillantást, aligha kell szégyenkezniük. Többek között a lengyel PKN Orlen és az OTP Bank is jobb teljesítményt nyújtott a nyugat-európai blue-chipeket tartalmazó Dow Jones Stoxx 50 indexnél, s mint egyes piaci elemzők rámutatnak: a különbség csak nőhet, miután az újonnan csatlakozók továbbra is a régi EU-tagországoknál nagyobb gazdasági bővülést mutatnak fel. Éppen ezért a régió tőzsdecégeinek kilátásai is vonzóbbnak tűnnek - teszik hozzá. A várakozások szerint ugyanis Csehország GDP-je az idei 3,8 százalékot követően jövőre 3,6 százalékkal gyarapodik, míg a magyar kormány ez évre és jövőre is 4 százalékos növekedéssel számol, Lengyelországra vonatkozóan pedig 2004-re 5,7, 2005-re pedig 5 százalékos emelkedésről szólnak a prognózisok. Azt pedig mindhárom ország elmondhatja magáról, hogy ezzel megelőzik a régi EU-tagországok gazdaságának bővülési ütemét, amely az előzetes várakozások szerint az idén 2,1, jövőre pedig 2 százalék lenne.

Az EU május 1-jei bővítését követően a Central European Blue-Chip Index 19 százalékkal nőtt - amelynek 20 tagja közül egyébként 19 a cseh, a magyar, a lengyel, illetve a szlovén cégek közül kerül ki -, miközben a Stoxx 50 mutató 0,6 százalékot veszített értékéből - derül ki a Bloomberg összesítéséből. Az újonnan csatlakozó tíz ország közül egyedül a ciprusi börze nem tudott pluszban zárni, az elmúlt fél év ugyanis 14 százalékos esést hozott számára. Az élen a szlovák börzemutató végzett 48 százalékos szárnyalásával, míg a BUX 19, a cseh PX-50 index 12, a lengyel WIG 20 pedig mindössze 3,6 százalékot szedett magára.

A térség blue-chipjeinek teljesítményét nézve igen vegyes a kép. Lengyelország legnagyobb olajtársasága, a PKN Orlen 27 százalékot drágult fél év alatt, az OTP Bank árfolyama 25 százalékkal nőtt, a cseh CEZ - amely épp a napokban tette közzé első három negyedévi számait, mely árnyalatnyit meghaladta az elemzői várakozásokat - 44 százalékot erősödött, míg az első kilenc hónap eredményében szintén a vártnál jobbat produkáló Zentiva gyógyszergyártó 2,5 százalékot.

A régió iránt az érdeklődés a későbbiekben sem lankad, erről ugyanis gondoskodnak a nyilvános részvénykibocsátások. Számos állami társaság privatizálása kerül terítékre, amely egyre közkedveltebb eszközzé válik a költségvetési hiány lefaragásában. Lengyelország legnagyobb hitelintézete, a PKO Bank Polski részvényei a most zajló jegyzést követően november 10-én debütálnak a varsói tőzsdén, s a kormány terveiben szereplő 6,2 milliárd zloty bevétel egyúttal az ország legnagyobb IPO-ját is jelenti.

A pesszimistább piaci szakértők szerint túl késő már belépni a kelet-közép-európai térség börzéire, a nagy áremelkedések ideje már lejárt. Mint a fejlődő országok piacaira invesztáló londoni Gartmore Investment Management elemzői fogalmaznak: a piacok "maguk előtt" járnak. Tény azonban - érvel a másik oldal -, a Central European index tagjai átlagosan 12-s P/E-n (egy részvényre jutó árfolyam és nyereség hányadosa) forognak az ez évi profitvárakozások alapján, míg a Stoxx 50 mutatónál ez a szám 16. A JP Morgan Fleming Asset Management alapkezelője, Mark Robinson is számottevő hozamokkal számol a jövőre vonatkozóan, mint hangsúlyozta: a tőzsdecégek profitja továbbra is erőteljesen nő, s ez az árfolyamokban is lecsapódik.