Nem várható izgalmasabb fordulat a forint- és állampapírpiacon a héten, a két ünnep között csendes kereskedésre számít Buró Szilárd, a Hamilton International elemzője. A forint a múlt heti kamatcsökkentést követően stabil maradt, amit a piacon egyrészt az ismét erősödő kamatcsökkentési várakozásokkal indokolnak. Buró ezzel szemben úgy véli, hogy januárban elmaradhat az újabb mérséklés, és a jegybank egy ciklus erejéig 9,50 százalékon tarthatja az alapkamatot.

Mindezek mellett nem elképzelhetetlen, hogy a forint lassan és kismértékben gyengülni fog az év hátralevő részében, a korrekciós elemek azonban nagyobb visszaesést nem generálnak majd.

Az állampapírpiac hónapok óta szoros korrelációban mozog a forint árfolyamával, így itt is hasonló folyamatokra lehet számítani. A legvalószínűbb pár

bázispontos hozamemelkedés, aminek jelei már a hét első napján is látszottak. Színezhetik a képet az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) aukciói, melyből a hat hónapos kibocsátást ma, a 12 hónapos aukciót pedig holnap szervezik. (VG)