Európában emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek tegnap. Az optimizmus hátterében a drasztikusan csökkenő olajár húzódott, amelynek hatására elsősorban a technológiai papírok (Alcatel, SAP) erősödtek. Az olajipari részvények (Statoil) ennek megfelelően jócskán vesztettek értékükből. A délkelet-ázsiai földrengés továbbra is érezteti kedvezőtlen hatását a börzéken. A viszontbiztosítók többsége még tegnap is gyengült, pedig egy felmérés szerint a kevés biztosított ingatlan miatt összesen kevesebb mint 5 milliárd dollár kárt okozhatott számukra a természeti katasztrófa. A térségbe szervezett utazásait törlő TUI szintén a vesztesek közé tartozott.

Apatikus hangulatban tovább erősödött a Budapesti Értéktőzsde irányadó részvényindexe. A BUX tegnap 0,38 százalékkal kúszott feljebb, és 14 470,70 ponton zárt. A részvénypiaci forgalom ezúttal is elmaradt az átlagostól, mindössze 5,1 milliárd forint értékben kereskedtek a brókerek. A vezető papírok - a 0,4 százalékkal, 5450 forintig gyengülő OTP kivételével - drágultak. Közülük is a Matáv emelkedett ki, kurzusa 1,2 százalékkal, 835 forintra növekedett. Meglepő módon 1,1 százalékkal, 21 900 forintra erősödött a Richter is, a dollár gyengülése ugyanis kedvezőtlenül hat a társaság eredményességére. A Mol árfolyama 0,5 százalékkal, 12 700 forintra emelkedett. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olajpapír volt az egyetlen olyan részvény, amely 1 milliárd forintnál nagyobb - 1,6 milliárd forintos - forgalmat generált tegnap. A nap nyertese a spekulánsok kedvence, a Fotex lett, s a Rába is 2,2 százalékkal, 690 forintra értékelődött fel, holott a gépgyártó eredményeire szintén kedvezőtlenül hat a dollár gyengülése. A kis és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX 0,34 százalékkal, 1274,26 pontra erősödött.

Az Egyesült Államokban a decemberi fogyasztói bizalmi index vártnál kedvezőbb alakulása emelte föl az indexeket a részvénypiacokon. A meglepően jó decemberi forgalomról beszámoló kiskereskedelmi vállalatok (Wal-Mart, Amazon.com) továbbra is a nyertesek között voltak.