A lakossági és intézményi befektetőknek egyaránt ideális megoldást jelenthetnek a banki kötvények, amennyiben kedvező hozamú, ugyanakkor likvid befektetés a cél. A hitelintézeti értékpapírok kedvező hozamát biztosítja, hogy a kamat a három hónapos Buborhoz (bankközi kínálati kamatláb) igazodik: a kamatfizetés negyedévente történik, a tőkét pedig - amennyiben addig nem értékesíti kötvényeit - a futamidő végén kapja meg a tulajdonos. A Buborhoz alkalmazkodó kamat a hosszú távú banki betéteknél kedvezőbb hozamot eredményez: sokatmondó adat, hogy a most futó kötvények kamatai nagyjából azonosak a hitelintézetek két-háromhavi lekötésű, akciós lakossági betéteinek kamataival.

A hosszú lejárat ellenére a likviditás folyamatosan biztosított ezen értékpapíroknál, hiszen az újonnan kibocsátott kötvényeket azonnal bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére. A széles körű elérhetőséget a kibocsátó bankok igyekeznek biztosítani - általában a teljes fiókhálózatban árulják a papírokat -, viszont a lakossági befektetőknek nem árt tudniuk, hogy a banki kötvények vásárlásához értékpapírszámlával is rendelkezniük kell, amelynek fenntartása többletköltséggel jár. Bár például az MKB az MKB I. kötvényre kedvezményes értékpapír-számla-vezetési díjat kínál.

A banki kötvények kínálata nem túl széles Magyarországon, csak néhány hitelintézet foglalkozik ilyen típusú értékpapírok kibocsátásával. A honlapján feltüntetett befektetési lehetőségek között egyedül a CIB Bank és az MKB említi meg kiemelt helyen a most elérhető banki kötvényeit.