Megvásárolta a helsinki székhelyű Dynamic System Solutions Oy céget a Graphisoft annak érdekében, hogy tovább erősítse vezető pozícióját az építőipari modellezés piacán. A DSS Oy egy öt éve alapított privát társaság, amely az építőipari kivitelező iparág számára fejleszt szoftvert (Dynaproject). A DSS feletti ellenőrzés tényleges átvételének időpontja 2005. szeptember elseje lesz. Ettől az akvizíciótól még az idén szerény mértékű árbevétel- és nyereségnövekedést vár a cég.

Ugyanakkor a Graphisoft a számítógéppel támogatott épületüzemeltetés üzletágát eladja (CAFM) több mint egyéves körültekintő mérlegelést követően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sem ArchiFM-et, sem Drawbase-t nem értékesít a társaság, mi-

után néhány regionális szolgáltatónak eladta ezt az üzletágát. Ennek oka egyébként az, hogy e tevékenységből nem sikerült nyereséget elérnie a cégnek, annak ellenére, hogy van kereslet e szoftverek iránt.

Az üzleti modell változása miatt a társaság várhatóan 2,2-2,5 millió eurós költséget kell elszámoljon a második negyedév során. Ennek legnagyobb része goodwill értékvesztés, és a dolgozók számára fizetett végkielégítést tartalmazza. A Graphisoft vezetésének véleménye szerint az üzletág átadása nem gyakorol majd jelentős kedvezőtlen hatást az eredményekre a harmadik és negyedik negyedévben.

Mindemellett a társaságnál megkezdik az ingatlanüzletág (Graphisoft Park) alaptevékenységtől való leválasztásának vizsgálatát. Ezzel az a céljuk, hogy a pénzügyi forrásokat még inkább a szoftverüzletág fejlesztésére fordíthassák.

A Graphisoft vezetői az átszervezéstől azt várják, hogy a cég jól ki tudja használni azt a hullámot, amely végigsöpör az építőiparon, és ezzel növeljék az árbevételt és a nyereséget.