A kelet-európai régió legnagyobb bankja jöhet létre a vasárnap és hétfőn végleg körvonalazódott UniCredito-HVB egyesülés nyomán, több mint hatvanmilliárd eurós eszközértékkel: ez nagyjából duplája a térségben méretre második Erste csoporténak. Az eddigi legnagyobb, határokon átnyúló bankfúzió révén a HVB és UniCredito mérlegfőösszege 733 milliárd euró lesz.

Ami az árat illeti - a korábbi híreknek megfelelően - az ez év augusztus végére várható hivatalos bejelentésben a milánói kérő öt UniCredito-részvényt kínál fel minden HVB-papírért. A bécsi székhelyű HVB-leány BA-CA és a lengyel BPH bank független részvényeseinek várhatóan a készpénzes kivásárlás lehetőségét is felkínálják.

A kelet-európai bankóriás a helyi piacból Lengyelországban harapja ki a legnagyobb tortaszeletet. A BPH munkavállalói már előre reszketnek a szerintük akár hatezer állás elvesztésével járó egyesülés miatt: a helyzet nem jobb Németországban sem, ott - a korábban bejelentett költségcsökkentési programmal együtt - négyezer állás szűnhet meg. A költségcsökkentéseknek azért lesznek pozitív oldalai is: az UniCredito első embere, Alessandro Profumo egymilliárd eurós szinergiahatást vár az ügylettől, amelyből 900 milliót a költségcsökkentés tesz ki.

A fúzió eredményeképpen a BA-CA, a bécsi tőzsde ötödik legkeresettebb papírja tűnik el. A tranzakció véglegesítése valamikor ez év októberében történhet meg. Ami a magyarországi piacot illeti: a lapunknak nyilatkozó hitelintézetek szerint - mivel a helyi piacon csak a BA-CA érdekelt - a fúziónak nem lesz különösebb hatása. Egyes, a fúzióval érintett országokban ugyanakkor - mutattak rá az OTP Banknál - az egyesülésnek versenyjogi korlátai lehetnek. Az egyesüléssel járó feladatok ugyanakkor egy időre leköthetik az érintett bankok figyelmét, amely akár piaci lehetőségekhez is juttathatja a helyi versenytársakat. A versenyjogi aggályok mellett az egyesüléshez hiányzik az osztrák felvásárlási tanács jóváhagyása is, mivel túl alacsonynak tartja az ajánlatot.