Elképzelhető, hogy az idén elmarad a Mol állami tulajdonban lévő csomagjának értékesítése - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszabadságnak. A hír elég meglepő, hiszen a tavalyi év óta mindenki biztosra vette a 11,8 százalékos pakett értékesítését, mivel az komoly befolyást már nem jelent az állam számára. (Természetesen az aranyrészvény továbbra is vétójogot biztosít stratégiai kérdésekben.) Az értékesítés elhagyása mellett az szól, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. enélkül is teljesíteni tudja 300 milliárd forintos, 2005-ös bevételi tervét. A két tőzsdei cég, az FHB és az Antenna Hungária állami részének eladása egyébként önmagában közel százmilliárd forintot jelenthet az idén. Az értékesítés elodázása egyáltalán nem biztos, hogy szerencsés, hiszen jelenleg a tőkepiaci helyzet kedvező, ráadásul az olajszektorban a magas olajáraknak köszönhetően történelmi csúcson vannak a társaságok részvényei.

Ugyanakkor az iparág jelentős bizonytalansága miatt nagyon nehéz megmondani, hogy mire lehet jövőre számítani. Ha az elemzők várakozásaiból indulunk ki, akkor a 2006-os év már közel sem biztos, hogy olyan jó lesz, mint 2005, igaz azonban, hogy egy évvel ezelőtt is ugyanezt mondták. Ugyanakkor a tőkepiaci helyzetet nagyban befolyásolhatják a közelgő választások is, ami az olajszektor helyzetétől függetlenül is mozgathatja az árfolyamot.

A lapunk által megkérdezett piaci szakértők szerint a Mol-részvénycsomagra 17 500 és 18 ezer forintért is könnyen lehetne vevőt találni, így 225-230 milliárdos bevétel sem lenne most kizárt. Gyurcsány Ferenc viszont cáfolta azt a néhány hete szárnyra kapott hírt, hogy utasítást adott volna arra: a lakosság ismét részesedhessen a Mol privatizációjából.