A háztartások hitelállományában mind a külön figyelendő, mind a problémás tételek aránya növekedett 2004 végéhez képest az első negyedévben, az utóbbiak aránya azonban még továbbra is alacsony, 2,65 százalék volt március végén - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jelentéséből. A vállalkozói hitelek között a külön figyelendő tételek aránya ugrott meg, amely ugyan még nem jelent közvetlen minőségi összetételromlást, azonban jelzi a kockázatok növekedését - hívja fel a figyelmet a felügyelet.

A bankszektor minősítési kötelezettség alá tartozó teljes portfólióján belül a tényleges problémás állomány aránya nem emelkedett, hanem mérsékelten csökkent a mérlegen kívüli tételek minőségi összetételének javulása eredményeként. 2005. március végén a problémás tételek aránya a bankszektor teljes portfóliójában 1,87 százalék volt.

A mérlegtételek minőségi öszszetételének mérsékelt romlását jelzi az a tény is, hogy a követelések között a lejárt tételek aránya kismértékben növekedett 2005 első negyedévében, így március végén az összes követelés között a lejárt követelések aránya a 2004 végi 1,5 százalékról 1,7 százalékra emelkedett.