Pénz- és tőkepiac

Háborús félelmek mozgatják a piacokat

Az amerikai határidős indexek kedden eséssel reagáltak a néhány hajmeresztő piaci hírre. A határidős indexek közül az S&P 500 futures 9 ponttal csökkent; 77 ponttal került alacsonyabbra a Dow futures, és 16,75 pontot vesztett a Nasdaq 100 futures.

Újabb támadás arab atomlétesítmények ellen?

Az olajárat megemelő híresztelésekre is érzékenyen reagált a piac, melyek az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadásról szóltak. Bár egy iráni vezető cáfolta a támadást, ám addigra az olaj ára már 138 dollár/hordó fölé jutott.

VGO-kommentár

Hasonló esetre több ízben is volt már példa az Arab-öböl történetében, hiszen anno a Hormuzi szoros iráni lezárásától, az Irakban lévő Osiraki atomerőmű elleni egykori sikeres izraeli támadásig minden jelzést érdemes komolyan venni, hiszen napjainkban sem ritka az amerikai haditengerészet és az iráni parti őrség közötti villongás, amely bármelyik pillanatban valós összecsapáshoz vezethet. A historikus adatok szerint az olajárak a konfliktusok idején jelentősen megemelkednek, hiszen a szállítások és a kitermelés biztonsága is veszélybe kerül a térségben.

Fed – a bizonytalanság biztos

A piacot nyomasztja a Fed most megkezdődött kétnapos tanácsülése is: bár jelenleg a kamatok szinten tartása látszik valószínűnek, a holnap nyilvánosságra kerülő állásfoglalás rávilágíthat arra, hogyan kíván egyensúlyozni a Fed az inflációs fenyegetettség és a gyenge gazdasági teljesítmény között. A Wall Street minden bizonnyal követi az ázsiai és az európai tőzsdék mozgását, azaz indexei lefelé tartanak majd.

VGO-kommentár

Nincs igazán jó megoldás a Fed előtt, ha csökkeni a kamatot azzal nem segít a dollárnak és növelhetné az inflációt, ha emelné, akkor lassítaná a gazdaságot. Mivel a kamat amúgy is alacsony nagy mozgástér a beavatkozásra nem áll rendelkezésre, így egy intézkedés hamar elvesztheti a hatását, piacbefolyásoló az erejét.

Félelmek a makrohírektől

A keddi kereskedést meghatározó makroadat az S&P/Case Shiller lakás árindex, a Conference Board júniusi fogyasztói bizalmi indexe és a Richmond Fed júniusi összegzése.

VGO-kommentár

A lakásr index kevésbé esett., mint azt várták, a 2 százalékos mínuszhoz képest -1,4 százalékon landolt az index, de mert vastagon negatív tartományban van év/év alapon (-15,3 százalék), ezért ez semmiféle jelzésként nem értékelhető, inkább a válságban az előrejelzések pontatlanságaként értelmezhető a várthoz képest való eltérés.

UPS - zuhanórepülés

United Parcel Service (UPS) profitfigyelmeztetésére és azokra A UPS árfolyama már Európában több mint 4 százalékot vesztett értékéből, miután a társaság közzé tette - a lassú és a magas üzemanyag költségek miatt - lefelé módosított második negyedéves eredmény előrejelzését. Ez a figyelmeztetés a nagy versenytárs, a FedEx múlt heti hasonló tartalmú bejelentését követte; ma egyébként a FedEx is vesztésre áll, eddig 3 százalékot vesztett.

Negatív vállalati hírek

Nyomás alá kerülhet a Washington Mutual, mert a Lehman Brothers az edigi 27,25 dollárról 10 dollárra mérsékelte a legnagyobb amerikai takarékpénztár árcélját.

határidős piac
Kapcsolódó cikkek