Pénz- és tőkepiac

Pásztázza a PSZÁF a biztosítókat: a Generali is sorra került?

A Világgazdaság értesülése szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a TIR biztosító egyesület mellett a Generali-nál is vizsgálatot folytat.

Binder István, a PSZÁF szóvivője korábban lapunkkal közölte: nem csak a TIR egyesületnél, hanem egy társasági formában működő biztosítónál is vizsgálatot indított. Igaz, nevet akkor sem mondott, és kérdésünkre az értesülést most sem erősítette meg. Mint mondja: folyamatban lévő vizsgálatról a felügyelet nem ad ki információt.

A Generali illetékeseit ezidáig nem sikerült utolérnünk, így a hírt a biztosító nem erősítette meg.

Azt ugyanakkor tudni lehet, hogy a pénzügyi felügyelet most kiemelt figyelmet fordít a biztosítók biztonságos működésének vizsgálatára, függetlenül attól biztosítótársaságról, vagy egyesületről van-e szó.

A Világgazdságnak több piaci szereplő egybehagnzóan állította: szerintük előbb-utóbb minden biztosító sorra kerül tőkehelyzetétől függetlenül. Vélemények szerint eleinte azok a biztosítók jöhetnek szóba, akiknél korábban már voltak problémák (TIR egyesület), vagy azok, amelyek állománya, díjbevétele az elmúlt időszakban szépen növekedett. A Generali ebbe a kategóriába tartozik.

A Generali első negyedéves díjbevétele a Mabisz statisztikái alapján meghaladta a 37 milliárd forintot, tavalyi teljes díjbevétele pedig a 138 milliárdot. 2006-ban 123,330 milliárd forintos díjbevételt termelt a biztosító. A társaság kgfb-tevékenységéből származó bevételei ugyanakkor tavaly év végén csökkentek 2006-hoz képest: akkor 17,097, míg 2007 végén 16,706 milliárd forint származott ebből a tevékenységből. Az idei első három hónapban közel 5 milliárd forint volt a Generali kgfb-díjbevétele. Adózás utáni eredménye tavaly elérte a 6,5 milliárd forintot.

A biztosító főbb pénzügyi mutatói 2007-ben (ezer forintban, forrás: cégközlés)

saját tőke 22 548 687

tőketartalék 4 996 489

biztosítástechnikai tartalékok 184 197 091

Vélhetően tehát a Generalinál nem tartalékhiánya, vagy a nem biztonságos működése miatt indított vizsgálatot a felügyelet. Ennek részleteiről ugyanakkor csak a vizsgálat lezárását követően adhat tájékoztatást. A biztosító egyelőre nem kommentálta az értesülést.

 

 

Binder István Generali tir egyesület pszáf biztosítás
Kapcsolódó cikkek