Pénz- és tőkepiac

Csődbe ment a Lehman, inog a piac

Egy év után sem látszik a hitelválság vége, sőt a tegnapi események olyan mértékű átrendeződést idéztek elő a piacokon, amelyre az 1929–1933 között zajló nagy gazdasági világválság óta nem volt példa. Megpecsételődött a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers sorsa: a tőkehiányos cég hiába tárgyalt több hitelintézettel is, nem talált befektetőket, így tegnap csődvédelmet kért.

A társaság összesen több mint 600 milliárd dollárral tartozik a hitelezőinek, és bezárásával mintegy 25 ezer ember kerülhet az utcára. Versenytársa, a legnagyobb amerikai brókerháznak számító Merrill Lynch szerencsésebben járt: neki még időben sikerült megmentőre találnia a Bank of America személyében, amely 50 milliárd dollárt fizet a pénzintézetért. Kérdéses viszont még a világ legnagyobb biztosítótársaságának, az American Insurance Groupnak (AIG) a sorsa, amely 40 milliárd dolláros hitelt igényelt a Federal Reserve-től (Fed), hogy stabilizálni tudja helyzetét.

Alan Greenspan egykori Fed-elnök szerint a hitelválság szed még újabb áldozatokat a nagy pénzintézetek köréből. A tőkepiaci befektetők is ezt a nézetet osztják, a tegnapi események ugyanis világszerte mély nyomokat hagytak a tőzsdéken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX több mint 2 százalékot esett a nap végéig, és 2006 júniusa óta nem látott mélységben, 19 223,14 ponton zárt, a többi európai tőzsdeindex pedig még ennél is nagyobb, 3–5 százalékos mínuszba került. Különösen a bankpapírok szenvedtek a bizalmatlanságtól.

 Az OTP 4,66 százalékot süllyedt, de több nyugat-európai bank részvénye 10–15 százalékkal, néhány amerikaié pedig még ennél is jobban értékelődött le. A válság mélységét mutatja egyébként az is, hogy a részvénypiacról kivitt pénzt ezúttal nem az árupiacokon fektették be a befektetők, hanem biztonságos államkötvényt vásároltak belőle. A kőolaj ára február óta nem látott szintre, 100 dollár alá süllyedt, miközben az állampapírhozamok is mérséklődtek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Lehman Bank csőd
Kapcsolódó cikkek