Pénz- és tőkepiac

Feltörekvő devizák: túl erős a gazdaságnak?

A feltörekvő piacon az elmúlt 12 hónap legjobban teljesítő fizetőeszköze a cseh korona, amely 13 százalékot erősödött az euróval szemben, míg 16,4 százalékot kapaszkodott fel a dollár ellenében. A lengyel zlotyi is a legjobban teljesítők között van: 13,2 százalékot drágult az euróval szemben. A forint árfolyama 4,6 százalékot erősödött a közös pénzzel szemben.

 Az erősödés két okra vezethető vissza, egyfelől a robusztus Cseh- és Lengyelországban vonzóvá teszi az eszközöket, másfelől a magas kamat felár Magyarországon segíti az árfolyam stabilitást. A lengyel zlotyi árfolyama ma délelőtt 3,36-on ingadozott az euróval szemben, míg a cseh korona 24,42-es értéken állt ma délelőtt. Közgazdászok vélekedése szerint ugyanakkor a rekord erős pénzek (például a lengyel zlotyi történelmi rekord szintre erősödött a héten: 3,30-ig) fékezőerővel hatnak az export-vezérelt gazdaságokra. Különösen a mezőgazdasági szektor érezheti meg az árfolyam változását, ugyanis a térség adja az eurozóna mezőgazdasági importjának 12 százalékát, 8,6 milliárd euró értékben.

Az erős fizetőeszköz megdrágítja az országokat a turisták számára is, ahol az idén visszaeséssel kalkulálnak a szállodák, főleg Prágában és Budapesten. A külföldi piacokra termelő vállalatok mindegyike megérzi a csere-arány romlását: például a legnagyobb cseh exportőr, a Skoda Auto AS, első féléves profitja 10 százalékkal csökkent.

Az amerikai-cseh kereskedelmi kamara felmérése szerint az országban működő 426 cég több mint egynegyede tervezi, hogy áttelepíti tevékenységét valamelyik másik országba, amit elsősorban az erős korona hatásával indokolnak. A héten a korona kurzusa 24-es határszint alá erősödött az euróval szemben. Devizapiaci elemzők szerint ugyanakkor az euró-bevezetés küszöbén lévő országok fizetőeszközeinek árfolyama nem számíthat jelentősebb gyengülésre hosszú távon, a feltörekvő instrumentumok továbbra is vonzóak maradnak a befektetők szemében.

forint Skoda Auto AS amerikai-cseh kereskedelmi kamara cseh korona zlotyi export-vezérelt gazdaság instrumentumok devizapiac mezőgazdaság feltörekvő deviza
Kapcsolódó cikkek