Pénz- és tőkepiac

Kivár a Deutsche Bank a Postbank-ügyben

A Reuters hírügynökség meg nem erősített forrása szerint a német óriásbank, Deutsche Bank (DB) nem tervez egy-egyszeri jelentős bevásárlást az eladósorban lévő Deutsche Postbankban. A DB feltehetőleg két lépésben vásárolja fel a 14 millió ügyféllel rendelkező, posta tulajdonában lévő kereskedelmi bankot.

 Elemzők szerint Josef Ackermann DB-vezérigazgató korábbi nyilatkozatai, miszerint bankja szeretné felvásárolni a Postbankot, csupán stratégiai megnyilatkozás volt, hogy elriassza a spanyol Banco Santander-t és a rivális JPMorgan-t a német piaci megjelenéstől. A DB első lépésben 29,75 százalékos tulajdont venne a Postbankban, erősíti meg a forrás - vagyis 30 százalék alatt maradna a tulajdonhányada. A hírre a Postbank részvények 2,4 százalékot emelkedtek 46,40 euróra.

A bank árfolyama 2004-ben még 28,5 euró volt, ezt követően került nyilvánosságra a posta eladási szándéka, amely meredeken feltornászta az árat. Elemzők kiemelik Ackermann tervével kapcsolatban, hogy nem világos a DB miből fizetné ki a tetemes összeget a Postbankért, ugyanis eddigi jelzálogpiaci veszteségei (11 milliárd dollár) a 10 legjelentősebb másodrendű jelzálogpiaci vesztesek közé emelte a német óriást. A stratégia része lehet ugyanakkor, hogy a DB csökkentse a befektetési részlegének súlyát- ami a veszteség javát termelte – és erősítse pozícióját a jövedelmezőbb lakossági üzletágban.

Banco Santander Deutsche Bank ügyfélkör Josef Ackermann posta Postbank JPMorgan
Kapcsolódó cikkek