Pénz- és tőkepiac

Sorra dőlnek a bankok

Gyakorlatilag elértéktelenedett – az egy évvel korábbi 35 dollárról 16 centig süllyedt – a Washington Mutual árfolyama múlt hét pénteken, miután a hitelintézet csődvédelmet kért.

A befektetői bizalom két újabb nagybank esetében is elfogyott: a Wachovia és a Fortis bank kurzusa is mélyrepülésbe kezdett. Utóbbi esetében a belga és a dán jegybank egy közös mentőakció részleteit egyezteti. Eközben Washingtonban tovább tárgyalják a Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter által javasolt, a rossz banki kinnlevőségek állami felvásárlására szánt 700 milliárd dolláros mentőakciót, a legfrissebb tervek szerint három részletben öntenék a piacra a 700 milliárd dollárt, és szigorú feltételekhez kötnék annak felhasználását.

A piac sokat vár az állami beavatkozástól, amelynek esetleges késedelme vagy elmaradása esetére sokan teljesen összeomló pénzügyi rendszert, elhúzódó, súlyos globális recessziót vizionálnak. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint nem kell aggódni amiatt, hogy a válság megviselné Magyarországot; szűkülni fog a pénzintézeti likviditás, érezhető lesz némi bizonytalanság, de az a költségvetés helyzetét nem befolyásolja – véli a miniszter.

pénzügyi válság Wachovia Bank Washington Mutual piac
Kapcsolódó cikkek